Re: Převod družstevního bytu
v den převodu bych chtěla, aby se mnou šel na bytové družstvo a přepsal to. Můžete mu doložit platbu kopie příkazu k úhradě nebo jak to budete mít placené. Já jsem to taky tak udělala. Stejně se musíte na bytovém družstvu nahlásit a kdo bude platit poplatky na družstvu?
Já když jsem kupovala druž. byt, měla jsem nejdříve smlouvu o smlouvě budoucí a po připsání peněz na účet jsem si šla převzít byt a hned potom jsme šli na družstvo, přepsat práva na mě a tam jsem rovnou i dostala nájemní smlouvu, výměr nájemného...
Kolik činí ty poplatky na družstvu? Nevím ještě kdo je bude platit, asi by mohl převodce.
Družstvu se změna jen oznamuje (nemusí ji schvalovat) - tzn. pokud máte podepsanou smlouvu o převodu vlastnických práv, moc nezáleží na tom, kdy ji na družstvo zanesete. Důležité je, abyste měla tu smlouvu, a aby byla v pořádku, přepis na družstvu je čistě formální záležitost.
Nepřevádí se ani byt (je družstva), ani práva k němu; převádí se členská práva a povinnosti v družstvu. Převod těchto práv a povinností se družstvu pouze oznamuje a změna v osobě člena nastává dnem předložení této podepsané dohody družstvu (není-li v dohodě pozdější datum). Družstvo nemůže dohodu nepřijmout nebo její přijetí čímkoliv podmiňovat; má-li to ve Stanovách nebo má-li Sazebník, může chtít za administrativu s tím spojenou poplatek. S převodem členských práv a povinností nesouvisí užívací právo k bytu - musíte s družstvem uzavřít nájemní smlouvu, jinak byste byt užívala neoprávněně, družstvo by Vás mohlo vystěhovat a nemohli by Vám byt převést do vlastnictví. Doufám, že máte jistotu (od družstva písemně potvrzeno), že předávající člen nebyl vyloučen ani není vylučován, zda byl členem sám nebo manželé, kolik družstvu dluží na jakých platbách, kdy s Vámi družstvo uzavře nájemní smlouvu, zda vůbec a kdy (po splnění jakých podmínek) Vám družstvo převede byt do vlastnictví. Předání peněz lze uskutečnit "z ruky do ruky", tedy podepsaná smlouva oproti penězům, nebo přes 3. osobu (notář, advokát, jistotní účet - Vaše peníze do úschovy/na účet, podepsaná smlouva na družstvo, peníze vydat převádějícímu členovi po potvrzení družstva, že jste členem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 6. 2008 8:36
Máte prosím někdo zkušenost?
Dobrý den, kupuji družstevní byt, resp. mám smlouvu o převodu práv k tomuto bytu a převodce požaduje, že s touto smlouvou o převodu práv půjde na bytové družstvo až v okamžiku předání bytu. To bude v době, kdy bude mít celý byt ode mne již zaplacený. Je to běžná praxe? Moc se mi nelíbí, že zaplatím vše a nebudu mít stále nic? Děkuji Monika