Re: Mateřská, čerpání dovolené
mateřskou dovolenou budete mít od 28.8.08 do 11.3.09, ke konci února 2009 napíšete zam-teli žádost o čerpání ŘD za rok 2008 a za rok 2009 (budete mít v roce 2009 celkem více jak 60 PD, takže Vám vznikne nárok na celoroční dovolenou roku 2009).... kdyžtak napište, jaký máte nárok za letošní rok
ne, od 12.3.2009 budete pobírat rodičovský příspěvek a vedle toho budete "čerpat" u zam-tele řádnou dovolenou (za rok 2008 = 24 dní), za rok 2009 (20 dní, pokud máte 25 - tak 25).... takže budete mít souběžně 2 "příjmy"....
Jen nezapomeňte včas, než vyčerpáte všechnu řádnou dovolenou za rok 2008 a 2009, požádat zaměstnavatele o poskytnutí rodičovské dovolené. Délku rodičovské dovolené si určíte sama, nejvýše ale do 3 let dítěte. Nepleťte si to s délkou pobírání rodičovského příspěvku. Rod. příspěvek je státní dávka a rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a tyto dvě věci spolu nesouvisí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 6. 2008 15:01
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. 28. 8. 2008 nastupuji na mateřskou dovolenou. Do této doby budu pracovat, nebudu si vybírat dovolenou. Z minulého roku již mi dovolená nezbývá. Nárok mám ještě na 24 dní (pokud jsem dobře informována-mateřská se počítá do odpracované doby-za kterou mi náleží dovolená). Jak mám dále postupovat s nevybranou dovolenou? Děkuji za odpověď.