Re: Pořízení auta z Německa - FO
Záleží na tom, zda pořizujete starší auto, nebo nový dopravní prostředek (definice v ZDPH § 4: novým dopravním prostředkem je dopravní prostředek, který
1. byl dodán do 3 měsíců, v případě pozemního motorového vozidla do 6 měsíců, ode dne prvního uvedení do provozu, nebo
2. má najeto méně než 6 000 km v případě pozemního motorového vozidla,
Starší auto pořizuje FO do soukromého vlastnictví včetně německé DPH.
Nový dopravní prostředek pořizuje i soukromá osoba bez DPH (DPH bude prodávajícímu vráceno v Německu). Musíte ovšem DPH zaplatit u místně příslušného FÚ. Vhodné je ihned po pořízení auta zaplatit zálohu na FU a zaplacená záloha se započte na daňovou povinnost dle platebního výměru FU. Teprve na základě potvrzení o zaplacení DPH nebo zálohy na DPH můžete auto zaregistrovat do registru vozidel v ČR a bude vám přidělena registrační značka.
Ano, jedná se o úplně nové auto. Takže v Německu jim řeknu, že jim DPH nezaplatím, že jsem povinna zaplatit DPH v ČR? Mohu ho v ČR zaplatit i když budu mít jen kopii faktury vydanou německou stranou vč. DPH? Přistoupí na FÚ na tento dokument a mohou z něj vyměřit DPH (nebo aspoň zálohu)??
Pokud vystavením FA budete vlastníkem auta, pak vám stačí FA. Povinost přiznat a zaplatit daň vzniká dnem uskutečnění zd. plnění. Prodejci musíte sdělit, že auto bude přepraveno do jiného čl. státu. I německý zákon bude obsahovat obdobu § 64 odst. 2 našeho ZDPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 6. 2008 15:07
Dobrý den,
jako soukromá osoba si chci pořídit nový automobil z Německa. Jak mám postupovat? V Německu na mě chtějí abych jim zaplatila fakturu vč DPH. Je to OK? Pokud ji zaplatím v Německu, nemusím již znovu platit v ČR a žádat složitě o vrácení?
Když mi z Německa pošlou dopředu fakturu mohu zaplatit zde na FÚ "zálohu" a poté udělat jakési vypořádání?
Děkuji