Re: Výpověď prac. poměr. podaná zaměstna
Vy jste nedala výpověď (o výpověď by šlo, kdyby Vám ještě běžela výpovědní doba), ale jakoby jste navrhla ukončení prac. poměru dnem 30.6. a zaměstnavatel tento Váš návrh odsouhlasil. Správně to má znít "zaměstnavatel ten a ten a zaměstnanec ten a ten se dohodli na skončení prac. poměru dnem 30.6.08" a podpisy obou.
Přestože je to sesumírované nesprávně, lze bohužel podle mého názoru z toho dovodit tu dohodu mezi Vámi a zaměstnavatelem - Vy chcete, aby Váš pracovní poměr skončil 30.6. a zaměstnavatel s tím souhlasil, tedy jste se dohodli. Taky myslím, že byste musela prokázat donucení. Co se ale týká mateřské - protože skončíte jako těhotná, máte ochrannou lhůtu 6 měsíců, pokud nenastoupíte k jinému zaměstnavateli. Když ve lhůtě 6 měsíců od skončení prac. poměru stihnete nastoupit na mateřskou (tj. 6 týdnů před předpokládaným datem porodu), budete mít mateřské dávky placené na základě tohoto skončeného zaměstnání. Pokud by měl být nástup na mateřskou později než v ochranné lhůtě, pak stačí omarodit v této lhůtě a marodit až do dne před nástupem na mateřskou. V tom případě budete mít placenou jak nemocenskou tak mateřskou, i když její nástup bude později než 6 měsíců od skončení prac. poměru.
>>>Papír je obyčejný bez jakéhokoli razítka, oficialit.
>>>Prosím o radu, zda je výpověď vůbec platná dle našeho
>>>platného zákona v tom případě, že jsem ke všemu ve
>>>druhém měsíci těhotenství a těhotenskou knížku mám
>>>již
>>>druhý týden platně vydanou. Mám nějakou možnost jak
>>>tuto
>>>výpověď nazvat neplatnou a získat tím zpět možnost
>>>být
>>>
>
>Vy jste nedala výpověď (o výpověď by šlo, kdyby Vám
>ještě běžela výpovědní doba), ale jakoby jste navrhla
>ukončení prac. poměru dnem 30.6. a zaměstnavatel tento
>Váš návrh odsouhlasil. Správně to má znít
>"zaměstnavatel ten a ten a zaměstnanec ten a ten se dohodli na
>skončení prac. poměru dnem 30.6.08" a podpisy obou.
>Přestože je to sesumírované nesprávně, lze bohužel
>podle mého názoru z toho dovodit tu dohodu mezi Vámi a
>zaměstnavatelem - Vy chcete, aby Váš pracovní poměr
>skončil 30.6. a zaměstnavatel s tím souhlasil, tedy jste
>se dohodli. Taky myslím, že byste musela prokázat
>donucení. Co se ale týká mateřské - protože skončíte jako
>těhotná, máte ochrannou lhůtu 6 měsíců, pokud
>nenastoupíte k jinému zaměstnavateli. Když ve lhůtě 6 měsíců
>od skončení prac. poměru stihnete nastoupit na
>mateřskou (tj. 6 týdnů před předpokládaným datem porodu),
>budete mít mateřské dávky placené na základě tohoto
>skončeného zaměstnání. Pokud by měl být nástup na mateřskou
>později než v ochranné lhůtě, pak stačí omarodit v
>této lhůtě a marodit až do dne před nástupem na
>mateřskou. V tom případě budete mít placenou jak nemocenskou
>tak mateřskou, i když její nástup bude později než 6
>měsíců od skončení prac. poměru.
Moc děkuji za Vaši radu.
Pokud jsem dobře pochopila tak výpověď může zaměstnanec i advokát uznat jako dohodu.
Teď by mě jen zajímalo když mám termín předpokládaného porodu určený na 12. února 2009 počítám-li dobře, nemusím vůbec marodit jelikož se vejdu do ochranné lhůty 6 měsíců ? Děkuji.
Výpověď je něco jiného, vypověď je, když jedna strana druhé straně vypovídá smlouvu. Výpověď nevyžaduje odsouhlasení druhou stranou, pouze se musí druhé straně prokazatelně doručit. Výpovědní doba pak začne automaticky běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci doručení a trvá 2 měsíce. Po tu dobu zaměstnanec pracuje a pak teprve prac. poměr skončí. Takže kdybyste podala skutečnou výpověď, musela byste napsat - vypovídám prac. poměr.... a neuváděla byste datum skončení 30.6., protože Váš pracovní poměr by končil až uběhnutím výpovědní doby, tj. 31.8.
Jelikož jste ale uvedla dřívější datum skončení, lze mít za to, že jste ho takto navrhla a zaměstnavatel odsouhlasil. Ale třeba by to dobrý právník dokázal rozcupovat, nevím.
Pokud nebudete mít nového zaměstnavatele, bude nástup na mateřskou 42 kal. dnů před 12. únorem, tj. 1.1.09. Vaše ochranná lhůta skončí 31.12.08. Chybí Vám 1 den, ale to snad nebude problém nějak vyřešit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 6. 2008 19:19
Dobrý večer,
ráda bych se zeptala na situaci ve které jsem se ocitla.
Dnes jsem byla pod psychickým nátlakem donucena sama sepsat svoji vlastní výpověď.
Má výpověď zněla: Zaměstnavateli: ........, adresa, podepsaná já Monika Šťastná, bytem:........, zaměstnaná ve funkci: asistentka.
podaná výpověď z pracovního poměru založené na základě pracovní smlouvou ze dne 13. listopadu 2006, pracovní poměr skončí ke dni 30.6.2008.
V Praze dne 30.6.2008
Vlastnoruční podpis + adresa trvalého bydliště
pod výpovědí: Souhlasím + nečitelný podpis mého zaměstnavatele.
Papír je obyčejný bez jakéhokoli razítka, oficialit.
Prosím o radu, zda je výpověď vůbec platná dle našeho platného zákona v tom případě, že jsem ke všemu ve druhém měsíci těhotenství a těhotenskou knížku mám již druhý týden platně vydanou. Mám nějakou možnost jak tuto výpověď nazvat neplatnou a získat tím zpět možnost být zaměstnancem, kvůli nároku na mateřskou dovolenou ?
Děkuji za Vaše rady.