Nezaměstnaná, ÚP a rizikové těhotenství

• (neregistrovaný)

30. 6. 2008 20:45

Před nástupem na rodičovskou dovolenou jsem byla nezaměstnaná a vedená na ÚP jako uchazečka o zaměstnání.
    Nyní, po skončení čtyřleté rodičovské dovolené mi nemá kdo syna hlídat a protože by mi ÚP okamžitě začal předkládat nabídky práce, které bych s dítětem musela formálně absolvovat, dohodla jsem se proto s ÚP a VZP, že do září zůstanu se synem doma, ten pak začne chodit do školky na celý den a já se zaregistruji na ÚP.
    Vím, že se mi tato přechodná doba nebude započítávat do důchodu, sociální poj. nyní nehradím, zdravotní platí stát. Nemám ale jinou možnost.
    Shodou okolností jsem se ale právě dozvěděla, že jsem těhotná. S ohledem na můj zdravotní stav se však bude jednat o těhotenství rizikové. Lékařka mi však údajně nemůže napsat neschopenku, protože nejsem zaměstnaná a navíc nejsem ani vedená na ÚP.
    Je možné se nyní okamžitě zaregistrovat na ÚP a obratem tam odevzdat neschopenku, kterou mi snad doktorka nakonec napíše (aby mně nikam nehonili, jako těhotnou by mě ale stejně nikdo nezaměstnal) ? Ráda bych byla na ÚP evidována, aby mi neutíkal důchod.
    Případně prosím poraďte optimální postup, co a jak mám nyní udělat.
    Předem děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 6. 2008 21:13

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Nezaměstnaná, ÚP a rizikové těhotens
      Ano, myslím, že to je řešení. Nemocenskou Vám sice nikdo platit nebude, ale aspoň budete evidovaná. Doba evidence na ÚP se do důchodu počítá myslím 60%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).