Re: dovolená - zkušební doba
Za každých odpracovaných 21 dnů budete mít nárok na 1/12 dovolené, takže ve vašem případě za tyto 2 měsíce na 3,5 .
Požádat si můžete, ale dovolenou určuje zaměstnavvatel, takže vám ji nemusí dát. V případě, že vám ji neumožní vybrat, vám bude proplacena při poslední výplatě.
nárok se posuzuje podle odprac.dnů....zda ve zkušení či jiné době není důležité...bude vám náležet podíl za odpracované dny...21 odpracováno 1/12 z 20 nároku...nástup určuje vždy zaměstnavatel - pokud vám ji nepovolí...musí proplatit s poslední mzdou
Vznikne Vám nárok na 1/12 za každých 21 odpracovaných dnů, takže pokud jste nemarodil nebo nebudete marodit, budou to 2/12 z 20, tj. 3,5 dne. Zažádat o čerpání můžete, ale zaměstnavatel nemusí vyhovět. Nevyčerpaná dovolená se proplácí v poslední mzdě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 7. 2008 10:25
dobrý den, nastoupil jsem do nové práci 01 června 2008, se zkušební dobou určenou na 3 mesíce. práci bych chtěl ukončit 31 července 2008, po uplynutí dvou měsíců zkusební doby. mohl bych se zeptat zda mám nárok si žádat o dovolené pred mým odchodem ze zamestnání? přesněji poslední tyden července? Na kolik dnu mám nárok podle zákona kdyz jsem ve zkušebný době? Firma určuje 4 týdny dovolené ročně. Pokud mi ji zaměstnavatel neposkytne k vyčerpání, mám nárok na její proplacení? děkuji předem a přeji hezky den