Re: Dohoda o pracovní činnosti
já jsem to asi špatně pochopila. Myslela jsem, že se ten průměr udělá za celý rok /aby se vešli do poloviny stanovené týdenní pracovní doby/ a tam by se vešli. proto jsme se všemi uzavírali DPČ.
Jak to řeší ostatní, když mají brigádníky a ti pracují jenom od pondělka do čtvrtka v 8hodinovém provozu? to uzavírají normální pracovní smlouvu na dobu určitou, nebo se to dá nějak obejít /třeba těmi prémiemi?/
Na DPČ můžou pracovat jen 4 hodiny denně. Uzavřela bych s nimi raději normální pracovní smlouvu na dobu určitou, než to řešit nějakými přehnanými odměnami (-vykázat můžete jen 4 hodiny, pokud budou pracocovat 12 hodin, to máte 8 hodin denně do odměn, toho by si snad každá kontrola všimla). :-)
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale nemáte pravdu, že na DPČ mohou pracovat jen 4 h denně. DPČ může být smluvena, pokud rozsah práce nepřesáhne v průměru za sjednané období, nejdéle za 52 týdnů, polovinu týdenní pracovní doby, tj. 20 h. To v praxi znamená, že hlídáte určitý časový úsek. V tomto časovém úseku spočítáte jeho odpracované hodiny a podělíte počtem týdnů a výsledný počet hodin nesmí překročit 20. Tzn. že některý týden pracuje více, jiný méně a jiný třeba nic. Vy sledujete průměr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 7. 2008 10:35
Dobrý den, prosím o radu:
nastoupili k nám na prázdniny birgádníci na DPČ. Jejich pracovní doba bude určitě víc jak 8 hodin denně. jsou odměňování hodinově. Nevím jak správně vykazovat v pracovním výkazu, aby nedošlo k porušení zákona ohledně překračování pracovní doby.
Máme vykazovat 8 hodin a zbytek jim mám vyplatit jako např. prémie, nebo mám vykazovat skutečně odpracované hodiny, i když je to třeba 12hodin denně od pondělka do čtvrtka?
Moc vám děkuji za radu