Re: Nástup na mateřskou dovolenou
Na mateřskou dovol.se zpravidla nastupuje od počátku 6 týdne před očekávaným dnem porodu,nejdříve od počátku 8 týdne před tímto dnem.
Mateřs.dovol. je po dobu 28 týdnů(1 dítě).Nástup vám vypočítá lékař,který vám vyplní papír pro mzdovou účetní.
Jelikož se MD považuje za dobu odpracovanou,budete mít v roce 2009 nárok na čerpání zbylých 4,5dne a celoročního nároku 20 dní*nekráceného* ovšem za podmínky,že si o čerpání ŘD požádáte ihned po skončení mateřské dovol.Musí navazovat.Jinak by jste ŘD čerpala až po skončení rodič.dovol. a to by se Vám dovol.krátila.
Dále musíte po mateř.dovol.a čerpání ŘD zažádat o nástup na rodičovskou dovolenou.Její délku si určujete sama,nejdéle však do 3let dítěte.Žádost musí být písemná
Předpokládám, že Váš pracovní poměr nebude končit a že stále budete mít zaměstnavatele. Na mateřskou dovolenou musíte nastoupit v rozmezí 56 až 42 kal. dnů před předpokládaným dnem porodu, tj. ne dřív, než 12.9. a ne později, než 25.9.08. Mateřská dovolená bude trvat 196 kal. dnů.
Ty zbývající dny dovolené z roku 2008 si můžete vybrat buď před nástupem na mateřskou (o tom rozhoduje zaměstnavatel) nebo až po jejím skončení. Nejvýhodnější pro Vás bude nastoupit na mateřskou později než 12.9. tak, aby trvala aspoň do konce března nebo začátku dubna 09, protože pak by Vám vznikl nárok i na celoroční výměru řádné dovolené za rok 2009, a tuto byste si mohla vyčerpat (a dostat zaplacenou) tak, aby bezprostředně navazovala na mateřskou a pak teprve nastoupit na rodičovskou dovolenou.
Ale pokud půjdu ještě před nástupem na mateřskou na nemocenskou,tak je to stejné?? Nebo je lepší jít jen na mateřskou...??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 7. 2008 13:05
Dobrý den, mám termín porodu 7.11.2008, kdy mám tedy nastoupit na mateřskou dovolenou?? Dovolenou jako takovu jsem v roce 2008 již čerpala a zbývá mi 4,5 dne vybrat...jak se to tedy počítá?? Moc děkuji za informaci.