Re: pracovní úraz-zaviněný zaměstnancem
má to vliv...v záznamu o úrazu uvedete,že porušil...navrhnete krácení například v % - pojišťovna stejně když nenavrhnete a bude tam,že porušil sama provedené krácení....a sníží odškodnění...nemocenské dávky vyplatíte tak jak mají být...až rozdíl mezi průměrem a nemocenskými vyplacenými,který budete vyčíslovat na tiskopise pro odškodnění bude snižován...:-)
no tak v tomto případě bych nevyplatila nic..nebo jen zálohově bolestné+poplatky...stejně to musíte uvést na tiskopise pro pojišťovnu...a počkala bych na její rozhodnutí .-) my to obcházíme tak,že požadujeme výplatu přímo poškozenému..dostanu vyrozumívací dopis .....kvůli danění tohoto příjmu .-)
takže to spočítám podle mého, pošlu na pojišťovnu a počkám na vyplacení až podle toho, co pojišťovna rozhodne? Není nikde řečeno, že to musím vyplatit hned po ukončení neschopnosti?Nebo když to necháme vyplatit pojišťovně přímo zaměstnanci, pojišťovna vám potom zašle nějaké potvrzení, které zohledníte v ročním zúčtování daní? Jste moc hodná, že mi radíte, ještě jsem se s pracovním úrazem nesetkala.
jsem to ale popleta, samozřejmě, sociální a zdravotní se z toho neplatí, nějak se v tom motám. A nevíte, jak je to s tím, když si to zaviní zaměstnanec sám, kdo rozhodne o tom, jak krátit a v jaké výši? Co na to pojišťovna, u které máme pojištění za pracovní úrazy. Děkuji moc za případnou odpověď. Ještě jsem pracovní úraz neřešila, tak nechci udělat chybu. Nevím, zda by nebylo pro mě lepší nechat poslat částku přímo na zaměstnance, ale zase by si musel dělat to daňové přiznání a to by asi nebyl moc rác
tak mu můžete pomoci vyplnit DAP (pokud tedy nebude mít nějaké další příjmy, kde by bylo DAP na vyplnění složité), určitě to pro Vás bude jednodušší než abyste mu zaplatila něco, na co nemá nárok (srážku byste pak mohla provést jen s jeho souhlasem)
my máme bezpečnostního technika - komisi, kde se o PÚ rozhoduje - příp. tam určí výši krácení
pokud se krátí odškodnění PÚ, potom tím samým % musíte pokrátit i bolestné apod., takže pokud si nejste jistá, je lepší to přenechat pojišťovně (Vy jen vyplníte tiskopisy) - ona Vám pošle vyrozumění, kolik bylo zam-ci zaplaceno a jak bylo daněno
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 7. 2008 14:14
Když má zaměstnanec pracovní úraz, který si způsobil tím, že nedodržel bezpečnostní předpisy, má to vliv na výplatu nemocenské nebo odškodného, atd? Kdo rozhodne o případném krácení náhrad a v jaké výši? Zaměstnavatel nebo pojišťovna? Můžete mi poradit, kde si to vyhledám?