Inventarizace účtu

• (neregistrovaný)

2. 7. 2008 9:07

Nastoupil jsem do s.r.o. a s hrůzou jsem zjistil, že účty z rozvahy neodpovidaji vůbec skutečnosti., skoro ani jeden. Jak mam provest inventarizaci účtu a jak o nich učtovat? prosím, poradí mi někdo? Nemám s tím skušenosti.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 7. 2008 10:20

Ma (neregistrovaný)

Re: inventarizace účtu
      inventarizace účtu se provádí tak - že musíte zjistit z čeho se skládá zůstatek k datu inventarizace - nejspíš 31.12.
      tj. - pokud jde o rok 2008 - zkontrolujete jestli byly správně nastaveny počáteční stavy k 1.1.2008 a jestli správně navazují na zůstatky účtů k 31.12.2007. Tam bych začala.
      Pokud byste musel dělat inventarizaci za rok 2007 - pak si musíte zase ověřit poč.zůstatky k 1.1.2007 a projet obraty za rok 2007 - zjistit co a jak bylo účtováno a co zůstává k 31.12.2007. Pokud můžete doklady doložit to co na účtech zůstává - pak jste provedl inventarizaci. Pokud by tam byly rozdíly - pak by se to mělo řešit - ale zatím nepředbíhejme.Nezdá se mi, že by to mohlo být tak katastrofické jak popisujete.Zkuste začít tím, jestli se dobře přenesly zůstatky. přeji ať se to podaří.

• 2. 7. 2008 11:22

Ivana (neregistrovaný)

>>Nastoupil jsem do s.r.o. a s hrůzou jsem zjistil, že
      >>účty z rozvahy neodpovidaji vůbec skutečnosti.,
      >>skoro
      >>ani jeden. Jak mam provest inventarizaci účtu a jak o
      >>nich učtovat? prosím, poradí mi někdo? Nemám s tím
      >>skušenosti.
      >
      >inventarizace účtu se provádí tak - že musíte zjistit
      >z čeho se skládá zůstatek k datu inventarizace -
      >nejspíš 31.12.
      >tj. - pokud jde o rok 2008 - zkontrolujete jestli byly
      >správně nastaveny počáteční stavy k 1.1.2008 a jestli
      >správně navazují na zůstatky účtů k 31.12.2007. Tam
      >bych začala.
      >Pokud byste musel dělat inventarizaci za rok 2007 -
      >pak si musíte zase ověřit poč.zůstatky k 1.1.2007 a
      >projet obraty za rok 2007 - zjistit co a jak bylo účtováno
      >a co zůstává k 31.12.2007. Pokud můžete doklady
      >doložit to co na účtech zůstává - pak jste provedl

také přebírám účetnictví dokonce po daňové kanceláři a je to běs také žádné inventury já jsem si udělala inventury 3 účtu a nesedí také nevím jak to budu řešit. doufám že někdo poradí
      >inventarizaci. Pokud by tam byly rozdíly - pak by se to mělo
      >řešit - ale zatím nepředbíhejme.Nezdá se mi, že by to
      >mohlo být tak katastrofické jak popisujete.Zkuste začít
      >tím, jestli se dobře přenesly zůstatky. přeji ať se to
      >podaří.

• 2. 7. 2008 20:11

Petr (neregistrovaný)

Před dvěma lety jsem nastoupil do firmy. Bylo to hned po škole, takže jsem byl z toho hodně vyjukanej. No a pan účetní měl autonehodu 30.3.2007. Bohužel zemřel. Po jeho smrti jsem začal objevovat spoustu účetních nedostatků. Vlastně téměř skoro celé účto bylo špatně. Inventura účtů nebyla provedena od roku 2004. Takže se musela provést zpětně. Dělala se dodatečné daňové přiznání ke každému roku. Trvalo to témě 8 měsíců. Jsme s.r.o. s cca 80 zaměstnanci. Nikdy bych to již nechtěl opakovat. Inventury jsou dost důležité. To jsem poznal za ty dva roky, co se snažím to účetnictví vést.
      Jestliže Vám nesedí inventury, doporučuji jít od poslední dobré, která byla provedena a udělat je zpětně. Je to velmi namáhavé, ale je to asi jediná možnost, jak to korektně provést. Asi se nevyhnete dodatečnému DP, ale s tím by vedení firmy mělo počítat, když inventura nebyla provedena.
      Mám s tím velké zkušenosti. Dokonce i náš daňový poradce netušil, jak moc je to špatné. Po původním účetním to nekontroloval. Vždy ho o ty inventury jenom poprosil a to bylo vše.
      Držím palce.
      Petr

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).