Re: Výpověď v případě stěhování 120 km
ne , není to tak
buď se musíte dohodnout na určitém datu, kdy skončíte, nebo je 2 měs. výpovědní lhůta (pokud dáte výpověď nyní v červenci, tak můžete skončit - při výpovědi - 30.9.), pokud se dohodnete, tak platí datum, na kterém se dohodnete
hlavně nedávejte výpověď dohodou (to je právní nesmysl)
žádný zákon neurčuje, že zam-ec musí za sebe najít náhradu (ale pokud se nedohodnou na uk. PP, potom je 2 měs. výpověd. lhůta)
Díky za radu, jen vím, že to tady jeden kolega udělal - dostal nabídku práce a řekl tady, že se musí druhý den okamžitě přestěhovat k rodičům 100 km daleko a že nebude dojíždět, tak ho pustili hned... Asi bych zkusila nátlak stejnou cestou...
Vím, že to není seriózní a věřte mi, že je mi to proti srsti, i když neserióní a za každé situace problémový jsou v první řadě oni. Ale ta práce, která se mi teď naskytla je pro mě životní příležitost a pokud klapne, pak to vezme rychlý spád a budu muset zmizet.Kdyby se s nimi dalo domluvit, že by mě pusili k 30.7. s tím, že bych ted měsíc někoho intenzivne zaucovala, tak to udelam, ale to nepujde, jsou tady hrozny mrchy nepřejícný :-)
Chápu, že to nové zaměstnání je třeba pro Vás životní příležitost, ale Vám by se taky nelíbilo, kdybyste novou práci neměla a nestěhovala se a oni by Vám sdělili, že chtějí, abyste hned co nejdřív skončila. Takže Vám nezbývá, než je nějak přesvědčit a na dřívějším ukončení se dohodnout. Pokud se ale zaseknou a budou trvat na klasické výpovědi a Vy prostě přestanete do práce chodit, povedou Vás na neomluvené absenci se všemi důsledky.
Starý zaměstnavatel Vás povede na neomluvené absenci tak dlouho, dokud ho to neomrzí a nezruší Vám prac. poměr pro hrubé porušení prac. povinností (nebo pokud nevyprší Vaše výpovědní doba, pokud podáte výpověď, což doporučuji udělat, pokud se nedohodnete na dřívějším ukončení). Pak teprve vydá potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák) a v něm uvede důvod ukončení (hrubé porušení). Pokud byste náhodou v tom novém do půl roku skončila a šla na ÚP, není pak nárok na podporu (někdo tady zmiňoval, že ÚP zjišťuje tento důvod ukončení půl roku zpětně). Za každý den áčka musíte uhradit 13,5% z poměrné části minimální mzdy zdravotní pojištění. Odvést to musí zaměstnavatel a ten to bude vymáhat po Vás. Za každý den áčka Vám může zkrátit nárok na dovolenou o 1 až 3 dny. Pokud byste svojí neomluvenou absencí způsobila firmě nějakou škodu, je oprávněn ji na Vás vymáhat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 7. 2008 9:08
Dobrý den,
mám potenciální přípežitost změnit zaměstnání, teď mám HPP na dobu neurčitou, v novém by mě chtěli od 1.8. Vím, že když dám teď výpověď, dohodu mi nedají, protože jsem "nenahraditelná" - není tu nikdo, kdo by uměl mou práci. Slyšela jsem ale, že když uvedu jako důvod výpovědi stěhování(což je v mém případě pravda - 120km), musí mě pustit.
Je to tak?