Zásoby - konec podnikání

• (neregistrovaný)

2. 7. 2008 9:46

Dobrý den,

jsem FO a do konce roku 2008 mám přerušené podnikání.
    Uvažuji o tom, že již dále jako FO nebudu podnikat a nejspíš ŽL k 31.12.2008 zruším.

Mám ale na zásobách zboží za cca 70 tis. Kč.

Mám možnost jej prodat. Ale jak ho teď prodám, když mám pozastavenou živnost ? Jednak bych musel odvézt DPH a to nevím, jestli je o.k. když mám pozastaveno, a navíc bych měl příjem a musel bych platit zdravotní a sociální.

Nebo ne ? Máte prosím někdo zkušenost s tímto a poradíte mi, jak nejlépe to udělat ? Bude nejlepší to udělat na konci roku při ukončení ?

Děkuji předem za pomoc,
    Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 7. 2008 11:08

jj (neregistrovaný)

Re: zásoby - konec podnikání
      §23odst.8písm.b2.
      Z hlediska daně z příjmu je jedno jestli je pozastaveno, nebo zrušeno. Na konci roku musíte zdanit nezaplacené pohledávky a zásoby.Doporučovala bych prodat pokud máte možnost.

• 2. 7. 2008 11:19

Honza (neregistrovaný)

Děkuji. Možnost mám.
      Ale jak to mám udělat s tím sociálním a zdravotním ? Budu mít v tomto případě příjem a tak bych měl zálohy zaplatit. A nebude FÚ divné, že odvádím DPH když mám živnost pozastavenou ?

Děkuji Vám,
      Honza

• 2. 7. 2008 11:42

jj (neregistrovaný)

Plátce jste stále
      Nulové přiznání k DPH podáváte i při přerušení, plátcovství nelze přerušit, jen zrušit registraci. Z tohoto důvodu bych prodala i majetek, pokud nějaký máte.SP a ZP zaplatíte až s přiznáním za rok 2008.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).