Re: Manželé a podnikání.
Není mi zcela jasné, v jaké evidenci má manžel účetní SW. Zakoupil si licenci, platí upgrade. Podmínka bývá (třeba u Tichých hochů), že se SW (jedna licence) může používat na jednom počítači.
Manželka může používat manželův program, pokud mají jeden počítač.
K fakturaci mezi manželi si najděte v archivu příspěvky, je několik názorů, existují i judikáty.
Manželka má svůj PC.
Není mi ale jasné jak převede SW z firmy manžela na firmu svojí.
Můžete mi prosím blíže vysvětlit, jak může používat SW na PC manžela v jeho firmě. To by pak musel manžel nějakým způsobem krátit výdaje na daný SW + PC?
Každý rok platí novou aktualizaci (upgrade).
Manželka je spolupracující osoba, ale to zřejmě řeší jen vykonanou práci pro manžela, aby mu ji nemusela fakturovat. Neřeší to práci vykonávanou pro třetí osobu, kterou by manželka vykonávala na SW a PC manžela.
Abych vám pravdu řekla, tak já bych to asi vůbec neřešila. Přiděláváte si asi fůru zbytečných starostí:)) Manžel má prostě legální Sw, používá ho, manželka ho používá také a nic se celkem neděje. Nevím jaký SW máte, ale předpokládám, že licence asi nebude převoditelná (to fakt nevím), manžel si ji koupil. Pokud byste to chtěla hnát do extrému, tak by si manželka mohla koupit svůj SW nebo by manžel rozšířil licenci na dva počítače. Ale proč to dělat. Nevidím problém v tom, aby manželka používala ten program také.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 7. 2008 13:49
Prosím o radu. manžel podniká několek let a v listopadu 2003 zakoupil program na účetnictví. Každý rok platí aktualizace s platností na 1 rok.
Nyní se rozhodla manželka, že bude účetnictví vykonávat na ŽL.
Poradíte postup?
Manželé mají SJM.
Je správně, když daný program přehlásí manželka na sebe u dodavatele programu a na další období t.j. rok 2009 bude platit aktualizace ona?
Jak to bude s nynějšíma aktualizacena za tento rok? Musí se to nějak krátit, když manželka vykovává práci jako OSVČ od 1.7.2008?
Jak převede daný program z manželovy evidence majetku do své?
Prosím o radu, je to trochu oříšek.
A ještě jeden dotaz - může manželka manželovi fakturovat práci, když mají SJM?
Děkuji.