Co s Potvrzením ?

• (neregistrovaný)

3. 7. 2008 14:00

Dobrý den,
    dostala jsem poštou od zaměstnance nějaké Potvrzení že je zaměstnanci měsíčně sráženo pojistné alespoň z minimální mzdy. Není tam žádná hlavička úřadu, prostě nic, netuším na co to chce, zavolat mu můžu, ale chtěla bych být dopředu připravena. Díky za každičkou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 7. 2008 14:05

r (neregistrovaný)

Re: co s Potvrzením ?
      Pokud má dva zaměstnavatele a v jednom pracovním poměru nedosahuje minimální mzdy, tak musí mít potvrzení od druhého, že je mu sráženo pojistné alespoň z minimální mzdy.

• 3. 7. 2008 14:26

xy5 (neregistrovaný)

určitě má ještě dalšího zam-tele, takže si musí vybrat, kde bude mít podepsané daň.prohl. (u obou zároveň nesmí mít), pokud má exekuce musí nahlásit i u druhého zam-tele
      takže bude pravděpod. muset podávat daň.př. - pokud bude mít u Vás podepsané daň.pr. a jinde bude mít příjem nad 5000Kč/HM/měs.
      já na toto potvrzení jsem napsala, že má podepsané daň.prohl. u nás (pro můj klid - aby se někdo nevymlouval, že jsem na to zam-ce neupozornila, že nesmí mít podepsané u obou zam-telů - kopii zakládám do daň.prohl. zam-ce)

• 3. 7. 2008 14:31

Jiřka (neregistrovaný)

Dotaz je o něčem jiném, ne o daních. Předpokládám, že to potvrzení chce od Vás vyplnit, ne že u je potvrzené od někoho jiného. Ten člověk má pravděpodobně nějaké jiné zaměstnání, kde jeho příjem nedosahuje minimální mzdy a kvůli tomu, aby mu nesráželi zdravotní pojištění z minimální mzdy, potřebuje od Vás potvrdit, že u Vás má aspoň minimální mzdu, takže aspoň minimum odvádí. Nebo možná je OSVČ a chce to po něm jeho zdravotní pojišťovna, aby nemusel platit zálohy na ZP.

• 3. 7. 2008 14:55

xy5 (neregistrovaný)

já vím, že to je proto, aby mohli srážet ZP jen ze mzdy, které dosáhne
      ale když už to potvrzení vyplňuji, tak o podepsaném daň.prohl. jim to napíšu - aby ho nenapadlo podepsat daň.prohl. ještě u nich (aby jim netvrdil, že u nás ho podepsané nemá)
      je to ale na zodpovědnosti toho zam-ce - papír to snese a já mám klid

• 3. 7. 2008 16:09

Míša (neregistrovaný)

Ano, toto potvrzení mám já vyplnit. Zjistila jsem že je vedoucí nějakého bytové sdružení . Teď mě napadlo, pokud mu z tohoto vedení plynul příjem už minulý rok a on jej nedoložil k ročnímu zúčtování 2007, udělal vlastně chybu že ? A netuším na jakém základě je tam zaměstnaný. Jestli na Dohodu nebo Pracovní smlouvu. No to vypadá na pěkný problém ... Co s tím. Mám mu to potvrzení vrátit ať jej aspoň nechá označit pro koho to je ? A jaký účel ?

• 3. 7. 2008 16:48

Jiřka (neregistrovaný)

Proč zjišťovat. Pokud u Vás pobírá mzdu alespoň ve výši minimální mzdy a je mu tedy odváděno ZP alespoň v minimální výši, tak mu to potvrďte, vždyť je to pravda. Ať si to doloží, kde potřebuje. K tomu druhému příjmu - pokud tam měl měsíčně hrubého do 5000 Kč, tak mu z toho sráželi srážkovou daň a ta je již konečná, nikde se nevyúčtovává. Pokud tam měl měsíční hrubý příjem nad 5000 kč, tak mu z toho museli srážet zálohovou daň v režimu "nejméně 20%" a v tom případě by se nesmělo dělat zúčtování, ale byl povinen podat přiznání (předpokládám, že prohlášení má podepsané u Vás). Ale to je jeho problém, ne Váš.

• 4. 7. 2008 6:44

xy5 (neregistrovaný)

vy vyplníte potvrzení o které žádá a víc neřešíte - vždyť takto může pracovat lidí a vůbec o tom MÚ neví, že mají vedlejší příjmy - člověk je zodpovědný sám za sebe a pokud někde poruší zákony, tak ať nese odpovědnost sám za sebe (přece nesmí MÚ každému vrtat v soukromí a zjišťovat jaké má kde příjmy)
      k tomu jeho členství - myslím, že se to dotýká letošního roku, že se musí srážet ZP a na to právě potřebuje potvrzení od Vás (tak mu ho vypište) a na konci roku se ho zeptejte, zda měl sráženou zálohovou nebo srážkovou daň /pokud Vám řekne srážkovou, tak to musíte respektovat a příp. mu provést RZ, pokud o něj požádá/

• 4. 7. 2008 12:28

Míša (neregistrovaný)

Děkuji moc za Vaše rady, vyplním a předám. A jsem zase chytřejší :o)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).