Maturant - zdravotní pojištění

• (neregistrovaný)

4. 7. 2008 13:29

Mám tu zaměstnance na brigádu, který začátkem června složil maturitu. Od 1.7.-31.7. ho zaměstnám na pracovní smlouvu a platím za něj ZP + SP. V srpnu bych ho chtěl zaměstnat jen na část měsíce a nejlépe na dohodu o provedení práce. Zajímá mě, jestli si zaměstnanec musí v srpnu zaplatit ZP sám nebo jestli je ještě státním pojištěncem? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 7. 2008 13:31

P. (neregistrovaný)

Re: Maturant - zdravotní pojištění
      student je do posledního srpna, v tom případě pokud nenastoupil hlavní pracovní poměr.Což chápu jste tak již učinili. měli jste ho hned zaměstnat na dohodu.

• 4. 7. 2008 13:39

Jirka (neregistrovaný)

Takže si za srpen nemusí platit ZP? A jak ho mám odhlásit na OSSZ k 31.7.? Kódem OG? Přihlašoval jsem ho jen kódem P, protože má smlouvu na celý měsíc. Děkuji

• 4. 7. 2008 18:58

xy5 (neregistrovaný)

to jste moc šťastně neprovedl pro toho mladíka, protože pokud pobírá přídavky na děti, tak o ně přijde - bude je pobírat jen do června
      nejprve bych sjednala DoPP (to je výhodné i pro Vás - neplatí se SP, ZP, neplatí se příplatky apod.) a po odprac. 150 hod. jste mohl sjednat buď PP nebo DoPČ (tu DoPČ třeba na delší dobu , byť by pracoval jen několik dnů - kvůli doržení § zákona, tj. do poloviny prac. úvazku)
      pokud už máte prac. smlouvu, proč jste ji nesjednal od 2.7. do 31.7. nebo od 1.7 do 30.7.? To by potom měl jak nárok na dovolenou (protože to splní podmínku 21 PD) tak navíc by měl statut studenta, takže by o výhody nepřišel (přídavky na děti, popř., pokud by doložil potvrz. o studiu, tak i slevu na studenta)
      nenapsal jste ale důležitou informaci - pokud bude pokračovat po prázdninách ve studiu (např. na VŠ), potom se nic neděje - statut studenta zůstává i přes prázdniny

• 5. 7. 2008 12:55

Jirka (neregistrovaný)

Děkuji za rady. Předělám radši smlouvu do 30.7.2008. To jestli bude pokračovat dále na VŠ neví ani on, zatím se nikam nedostal:(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).