Re: ELDP u DPČ
Jestli se jedná o novou DPČ a nikoli o její prodloužení , vždy ji
musíte nahlásit na sociálku. Odhlásit původní a nahlásit novou. A to proto, že začíná nový pojistný vztah, a tím pádem nové rozhodné období pro výpočet nem.dávek.Jinak je to u zdravotního, tam nikoho rozhodné období nezajímá a vy tedy musíte odhlásit jen ty, kteří pak mají novou DPČ až od 2.1.
A co se týká těch dat 1. a 2.1. : u DPČ to není stejné jako u prac.poměru. U DPČ je pojistný vztah od data ,které jste sepsali
a je pojištění celý měsíc, pokud splní rozhodující příjem pro pojištění = DPČ sjednaná na alespoň 400,- je pojištěná, sjednaná pod 400,-
je nepojištěná.( Pozor od 1.1.09 se podmínky mění).
Teď mě ještě napadlo, že DPČ se přihlašují na sociálku ke dni, kdy skutečně nastoupili do práce, nikoliv kdy byla sepsaná smlouva. Takže na ELDP by to mělo být také tak, nebo ne?
Dobrý den, já se omlouvám, jsem asi nechápavá :-) já totiž nedělám vůbec pracovní poměry, jen DPP a DPČ.... Ale Vy tam píšete v tom příspěvku "u DPČ je pojistný vztah od data, které jste sepsali". Tak teď nevím... Já jsem se ještě dívala na ty jejich smlouvy a někdo má pokračování, někdo novou smlouvu, no, to si dám....
mlouvu vždy na dobu určitou. Od nového roku tedy
isujeme
ou smlouvu, problém je, že někteří ji mají
sanou
tu 1.1., někteří k 2.1. Nevím, jestli v ELDP
lám
ře, když dám datum průběhu pojištění od data té
uvy, tj. 1.1. resp. od 2.1. Anebo se tam má dávat
až
tečný datum nástupu, tj. třeba 3.1.? Ale asi ne,
>>>>>když normálně pokračují z prosince…. Od sociálky je
přece neodhlašuji, i když jim končí smlouva, protože
hned
navazuje druhá. Děkuji za odpověď.
Jestli se jedná o novou DPČ a nikoli o její
prodloužení , vždy ji
musíte nahlásit na sociálku. Odhlásit původní a
nahlásit novou. A to proto, že začíná nový pojistný
vztah, a
tím pádem nové rozhodné období pro výpočet
nem.dávek.Jinak je to u zdravotního, tam nikoho
rozh. období nezajímá a vy tedy musíte odhlásit jen ty, kteří pak
mají novou DPČ až od 2.1.
A co se týká těch dat 1. a 2.1. : u DPČ to není
stejné
>>>>jako u prac.poměru. U DPČ je pojistný vztah od data
>>>>,které jste sepsali
>>>>a je pojištění celý měsíc, pokud splní rozhodující
>>>>příjem pro pojištění = DPČ sjednaná na alespoň 400,-
>>>>je
>>>>pojištěná, sjednaná pod 400,-
>>>>je nepojištěná.( Pozor od 1.1.09 se podmínky mění).
>>>
Teď mě ještě napadlo, že DPČ se přihlašují na
sociálku
ke dni, kdy skutečně nastoupili do práce, nikoliv kdy
byla sepsaná smlouva. Takže na ELDP by to mělo být
také tak, nebo ne?
Mě zas napadlo, že jste si nepřečetla pořádně, že je
rozdíl mezi DPČ a pracovním poměrem ! :-)
, já se omlouvám, jsem asi nechápavá :-) já
totiž nedělám vůbec pracovní poměry, jen DPP a DPČ....
Ale Vy tam píšete v tom příspěvku "u DPČ je pojistný
vztah od data, které jste sepsali". Tak teď nevím...
>Já jsem se ještě dívala na ty jejich smlouvy a někdo má
>pokračování, někdo novou smlouvu, no, to si dám....
U DPČ se posuzuje pojištění měsíčně,u pr.p. vznikne pojištění dnem nástupu do práce, nejedná-li se o krátkodobý prac.poměr.
Zrovna Vy jste mi jednou poradila vyhlášku 165/79 Sb. a tam je toto, kopíruju:
§69 (4) Pojištění pracovníka na dohodu nemůže vzniknout přede dnem, kdy poprvé po uzavření dohody o pracovní činnosti začal vykonávat sjednané práce. Nebyl-li pracovník na dohodu v některých kalendářních měsících pojištěn, protože pro to nebyly splněny podmínky stanovené v odstavci 1, popřípadě 2 nebo 3 nebo v §68, vzniká pojištění znovu prvním dnem toho kalendářního měsíce, ve kterém byly tyto podmínky opět splněny.
Měla by to být vyhláška v platném znění. Hlavně ta první věta mi teda nesedí, to by se tedy měl přihlašovat taky v den nástupu do práce (když je nová dohoda), ne?
Vycházím z toho, že u DPČ přece nestanovujete pracovní dobu, proto je to dohoda o PČ , pokud se jedná o činnost, kterou musíte (nebo chcete) přímo řídít a kontrolovat, měl by být uzavřen pr.poměr.Proto má pojištění měsíčně, nikdo neříká, že je pojištěná před " nástupem".
Jo, to nestanovujeme, podle potřeby začne v tom daném měsíci pracovat. Ale např. když smlouva je podepsaná 2.7. a začne pracovat 5.7., tak ho přihlašuju k 5.7. a na ELDP je taky od 5.7.
A moje otázka původní byla, že když měl dohodu na dobu určitou do 31.12.2007 (v prosinci pracoval), ta vypršela, a dne 2.1.08 byla sepsána nová, ale on poprvé v lednu pracoval až 5.1., tak jaké datum má být na ELDP?
nesledovala jsem celou diskusi, reaguji na váš poslední dotaz.
31.12.07 skončila DPČ, neprodlužovali jste dodatkem, ale sepsali jste se Z-cem novou DPČ od 2.1.08.
Tedy: Od 2.1. máte sepsanou novou DPČ, fyzicky nastoupil do zaměstnání 5.1., pak přihlašujete na OSSZ 5.1. i na ELDP s kodem 3++ musí být datum 5.1., tj. datum, kdy vznikla účast na pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 7. 2008 13:50
Dobrý den, máme několik lidí na DPČ, kteří mají smlouvu vždy na dobu určitou. Od nového roku tedy sepisujeme novou smlouvu, problém je, že někteří ji mají sepsanou k datu 1.1., někteří k 2.1. Nevím, jestli v ELDP dělám dobře, když dám datum průběhu pojištění od data té smlouvy, tj. 1.1. resp. od 2.1. Anebo se tam má dávat až skutečný datum nástupu, tj. třeba 3.1.? Ale asi ne, když normálně pokračují z prosince…. Od sociálky je přece neodhlašuji, i když jim končí smlouva, protože hned navazuje druhá. Děkuji za odpověď.