Výpočet nemocenské ze 14 dnů

• (neregistrovaný)

4. 7. 2008 17:37

Dobrý den, prosím o radu při výpočtu nemocenské u zaměstnankyně, která u nás pracovala na DPP do 10.6. Dne 11.6. jsme s ní uzavřeli PP na dobu určitou a od 25.6. je ke dnešnímu dni stále na nemocenské..z jaké částky mám vlastně vycházet, když ze 6/2008 dostane první mzdu?..ve mzdovém výměru od 11.6. má uvedeno 10 tis.+po zkuš. době prémie 3 tis...z předchozí DPP bude mít v červnu 65 hodin (60 Kč/h), ale to mě myslím v tuto chvíli nezajímá..má navíc i za těch 10 pracovních dnů od 11.6. 7 h přesčasů..prosím o polopatický výpočet, sama si opravdu nevím rady..moc děkuji..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 7. 2008 18:02

J (neregistrovaný)

Re: Výpočet nemocenské ze 14 dnů
      V případě, že pracovní neschopnost vznikla ve stejném kalendářním měsíci, v jakém pracovník vstoupil do zaměstnání, bude rozhodným obdobím celý tento kalendářní měsíc.Denní vyměřovací základ se zjistí tak, že se úhrn vyměřovacích základů z rozhodného období vydělí počtem kalendářních dnů připadajících na rozhodné období. Do tohoto počtu dnů se ale nezapočtou kalendářní dny omluvené nepřítomnosti zaměstnance v práci, dny za které nenáleží náhrada příjmů a dny, kdy náležely dávky nemocenského pojištění. Částka denního vyměřovacího základu se ještě upravuje tak, že se z částky do 550 Kč bude počítat 90 %, z částky nad 550 Kč do 790 Kč se bude počítat 60 % a k částce nad 790 Kč se nebude přihlížet. Částka denního vyměřovacího základu se zaokrouhlí na celé koruny nahoru.

• 5. 7. 2008 6:46

beta (neregistrovaný)

vás bude zajímat až doba od 11.6., kdy jste s ní uzavřeli PP, jelikož vznikla účast na pojištění. Potřebujete stanovit průměr na nemocenskou:
      - nemoc trvá od 25.6. do 30.6.
      - od 11.6. do 24.6. = 14 kalendářních dnů.
      vypočtete hrubou mzdu za červen za HPP, tj. mzdu za období od 11.6. do 24.6., vyjde vám např. 6.000 Kč, ty vydělíte 14 kal.dny, vyjde vám průměr na nemocenskou př. 428,57 a z tohoto průměru stanovíte nemocenské dávky. Nebudete při výpočtu průměru na nemoc vycházet z toho, co má na mzdovém výměru, ale ze skutečnosti. Takže nejdříve vypočtete kolik si vydělala a potom stanovíte průměr.

• 5. 7. 2008 13:08

Markéta (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpovědi, samotný princip výpočtu mi jasný je, ale nevěděla jsem, z jaké částky mám vycházet...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).