Re: Úroky z prodlení při neplacení výživ
Já jsem klientce připočítala ještě úrok podle sazby ČNB aktuální v tom kterém období přesně spočítaný podle dní prodlení. Aby nedošlo k napětí, využila jsem pouze spodní hranici sazby. Soud přijal, neplatiče odsoudil na půl roku nepodmíněně, ale paní viděla celkem 2.400,-- Kč. Poměrně směšné, když "otec" dlužil v době podání žaloby 135.000,--. Tedy bez úroku.
Děkuji za Vaši odpověď. Co na to říct?
Nerozumím jedné věci. V dnešní době, když se člověk zadluží, tak mu naskakují úroky a penále. To je v pořádku. Ale v pořádku se mi už nezdá, že tyto úroky už nenaskakují i v případě dlužného výživného. Rodič, který dluží výživné kolik let, dluží stále stejně, bez ohledu na inflaci apod. Nic ho nenutí k tomu, co nejdříve dluh vyrovnat. Je to vlastně taková bezúročná půjčka.
Myslíte si, že se k tomuto případu vztahuje i níže citovaný § 2
Vláda k provedení § 517 odst. 2 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění zákona č. 509/1991 Sb., nařizuje:
§ 1
Výše úroků z prodlení činí ročně dvojnásobek diskontní sazby, stanovené Českou národní bankou a platné k prvnímu dni prodlení s plněním peněžitého dluhu.
§ 2
Výše poplatku z prodlení činí za každý den prodlení 2,5 promile dlužné částky, nejméně však 25 Kč za každý i započatý měsíc prodlení.
Děkuji Dita
A prosím Vás, jaké je spodní hranice sazby??? nebo jaká je v současné době aktuální sazba ČNB?? sazeb jsem na jejich stránkách našla několik a nedokáži se v tom orientovat. Díky
jedná se o tzv. REPO sazbu. Já ji určila na 2,5 procenta. Domnívám se, že v současnosti je to 3,75. Až budete počítat, nezapomeňte, že pokud Vám "otec" zaplatí byť trošinku, odečítejte na rozdíl od našeho vypočítavého systému, který mimochodem nahrává spíše oněm "rodičům"(jedná se totiž i o "matky") - zkrátka odečítejte tyto platby od nejstarších dluhů a to pouze z jistiny, protože úrok pochybuji, že vymůžete. Tedy určitě ne soudní cestou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 7. 2008 18:25
Prosím pomozte. 4 roky není placeno výživné. Mám nárok k dlužné částce ještě na nějaký úrok nebo poplatek? Děkuji moc
Dita