Přechod na s.r.o.

• (neregistrovaný)

7. 7. 2008 10:00

dobrý den, zajímala by mě jedna věc. majitel firmy je fyzická osoba a má zaměstnance. zároveň se stane společníkem s.r.o. všichni zaměstnanci které zaměstnával budou ukončovat pracovní poměr a budou zaměstnáni u s.r.o.
    jedna z našich zaměstnankyň je na rodičovské dovolené a mateřskou jí proplácí stát. je možné jí ukončit pracovní poměr během mateřské dovolené a zaměstnat ji u s.r.o.?
    potom se chci zeptat s.r.o. proplácí nemocenskou a mateřskou a rodičovskou dovolenou? nebo do 25ti zaměstnanců proplácí sociálka? mockrát děkuji, mám v tom trochu guláš...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 7. 2008 10:36

Petra (neregistrovaný)

Re: přechod na s.r.o.
      Taky jsme to takto dělali a můžu vám říct, že vám vůbec nezávidím, co s tím je práce. Do 25 zaměstnanců vyplácí ještě sociálka, ale od příštího roku budou vyplácet všechny firmy bez rozdílu. Myslím, že zaměstnankyni ukončit pracovní poměr můžete, protože to není normální výpověď, jedná se jen o přechod firmy na sr.o. Vlastně ani žádné výpovědi psát nemusíte, stačí odhlásit z OSSZ a ZP a ihned přihlásit pod novou firmu. Majitel je de facto pořád stejný.

• 7. 7. 2008 10:41

dita (neregistrovaný)

dobrý den, to doopravdy od příštího roku u malých organ. do 25 zam. se budou vyplacet nemocenske firmou? zatim jsem se tim nezabyvala, musela bych projit skolenim. dekuji

• 7. 7. 2008 10:56

Jana (neregistrovaný)

možná jsem to nenapsala dost jasně, ale původní firma zůstává a majitel bude mít navíc i druhou firmu - s.r.o. do které přejdou zaměstnanci. právě proto si nejsem moc jistá jestli lze ukončit pracovní poměr v době rodičovské dovolené a podepsat se zaměstnankyní novou smlouvu u v podstatě jiné firmy..

• 7. 7. 2008 11:41

Petra (neregistrovaný)

My to máme přesně tak, jako vy. Všem zaměstnancům jsem napsala nové pracovní smlouvy, kde byla uvedena firma sr.o., přehlásila je na OSSZ a ZP, ale výpovědi jsem nepsala, měli jsme to na OSSZ stanoveno jako převod z povinnosti. Normálně bych ji přehlásila s ostatními zaměstnanci, ale pokud si nejste jistá, zeptejte se na OSSZ.

To vyplácení nemocenských mělo platit už letos, ale nakonec to odložili na rok 2009, to už by měly platit všechny firmy, i malé organizace. OSSZ to pak ale bude těm malým proplácet nějak zpět, taky přesně ještě nevím. Poradce pro účetní program mi řekl, ať se těším na velké změny v instalaci a provozu, že už je to snad prý schváleno a od 1.1.2009 to vejde v platnost. Když se podíváte na internet, určitě o tom najdete spoustu informací. Třeba to ale ještě odloží...:-)

• 7. 7. 2008 13:29

pája (neregistrovaný)

>>dobrý den, zajímala by mě jedna věc. majitel firmy je
      >>fyzická osoba a má zaměstnance. zároveň se stane
      >>společníkem s.r.o. všichni zaměstnanci které
      >>zaměstnával
      >>budou ukončovat pracovní poměr a budou zaměstnáni u
      >>s.r.o.
      >>jedna z našich zaměstnankyň je na rodičovské dovolené
      >>a mateřskou jí proplácí stát. je možné jí ukončit
      >>pracovní poměr během mateřské dovolené a zaměstnat ji
      >>u
      >>s.r.o.?

V tomto případě lze v souladu s § 338 a násl ZP řešit přechodem práv a povinností, PP nekončí, je povinnost projednat, seznámit a písemně sdělit změnu zaměstnavatele, nároky z původních PS trvají i nadále.

>>potom se chci zeptat s.r.o. proplácí nemocenskou a
      >>mateřskou a rodičovskou dovolenou? nebo do 25ti
      >>zaměstnanců proplácí sociálka? mockrát děkuji, mám v
      >>tom trochu
      >>guláš...
      >Taky jsme to takto dělali a můžu vám říct, že vám
      >vůbec nezávidím, co s tím je práce. Do 25 zaměstnanců
      >vyplácí ještě sociálka, ale od příštího roku budou
      >vyplácet všechny firmy bez rozdílu. Myslím, že zaměstnankyni
      >ukončit pracovní poměr můžete, protože to není
      >normální výpověď, jedná se jen o přechod firmy na sr.o.
      >Vlastně ani žádné výpovědi psát nemusíte, stačí odhlásit z
      >OSSZ a ZP a ihned přihlásit pod novou firmu. Majitel
      >je de facto pořád stejný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).