Dovolená, vyrovnávací období

• (neregistrovaný)

7. 7. 2008 11:31

U zaměstnanců s nerovnoměrnou dobou směn (mají úvazek 7,75 hod. dle zák.práce kvůli nepřetržitému provozu), které jsou 11, 8, 4 a 5 hod. máme problém určit, jak jim proplácet dovolenou. Dle doporučení daň. poradce jsme to udělali tak, že se vychází z ročního nároku 20 dnů a při vyrovnávacím období se zjistí jak na tom vlastně byli.
    Plán směn je nastaven tak akorát pro vyrovnávací období, a tak při čerpání dovolených při směně 11 hod. a proplacení dovolené 1 den = 8 hod. se nám stalo, že ve vyrovnávacím období odpracovali v průměru o 10 hod. méně.
    Nevím tedy, zda jsme zvolili správnou variantu, jednoznačné vyjádření k tomuto se mi nepodařilo získat ani od úřadu práce :-(
    - když ve vyrovnávacím období odpracují méně, předpokládám, že mají nárok na proplacení takovéto doby. A co s hodinami, které jim v tomto období již byly proplaceny jako přesčas, protože to byly hodin nad plán směn, se kterým byly původně seznámeni?
    Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 7. 2008 13:46

Dáša (neregistrovaný)

Re: Dovolená, vyrovnávací období
      Mám pocit, že si to zbytečně komplikujete, nebo jsem nepochopila, co je pro Vás největší problém. Proč jim nespočítáte kolik průměrně na jeden týden vychází dní dovolené, z toho vypočítat roční nárok, a potom jim podle toho cčerpanou dovolenou neproplácíte? jen je třeba, aby zaměstnavatel hlídal, aby si nevybírali dovolenou jen ve dnech "dlouhé směny", ale určitě se to nějak opakuje, takže když dáte min. 2 týdny vcelku a pak cca po 1 týdnu, neměl by to být problém. Proplatíte vždy tolik hodin, kolik jim vychází v době dovolené podle rozvrhu směn a s přesčasy to podle mě vůbec nesouvisí, nemají přece žádný vliv ani délku, ani na čerpání dovolené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).