Re: kurz u dobropisu -obchody třetí země
-----
Děkuji za reakci
Takže se mnou souhlasíte, že pokud se jedná o plnění, které nemá vliv na DPH, použít aktuální kurz.
Budu konkrétní. Vystavila jsem zprvu dobropis na odběratele, systém mi automaticky nabídl kurz z dubna. Na stejnou věc jsem musela vystavit (vím je to dost nestandartní ale bohužel s jistými národy se nedá jinak domluvit) jakoby reklamační fakturu pro dodavatele, kde jsem použila aktuální kurz. To znamená, že jsem si vlastně sama vydobropisovala slevu k dodavatelské faktuře. Tam jsem použila aktuální kurz, jelikož se domnívám, že není důvod použít původní kurz (není tu provázání z žádnou vydanou fa)
Když jsem si dala ty dva doklady k sobě, tak jsem zjistila, že jeden z nich musí být špatně a jelikož se domnívám, že z důvodu že se jednalo o nákup a prodej zboží mimo EU, není důvod se řídit zák. o DPH a opravím odběratelský dobropis na aktuání kurz. Snad jsem to nepopsala moc chaoticky.
Re: kurz u dobropisu -obchody třetí země
Souhlasím s vámi, pokud jde dobropis mimo DPH, použijete kurz ČNB, který používáte dle vaší směrnice. Třeba aktuální.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
7. 7. 2008 12:36
Zajímaloby mně jakým kurzem účtujete dobropisy bez vlivu na DPH.
To znamená dobropisy k fakturám za obchody typu nákup a prodej mimo EU.
U vydaného dopropisu k takovémuto plnění mi systém automaticky nabídne kurz původní faktury. Domnívám se ale, že toto není nutné (správné), jelikož se nejedná o plnění na které by se vztahovaly příslušná ustanovení zákona 235/2004 Sb. a taktéž Direktivy EU k DPH.
Dle mého názoru bychom měli postupovat dle §24/6 zákona o účetnictví a ocenit tuto pohledávku/závazek kurzem platným v okamžiku uskutečnění účetních případu - tzn. aktuálním.
Prosím o reakce, pokud s tím máte nějakou praktickou zkušenost, jelikož na tuto záležitost máme s kolegyněmi rozdílné názory :-)).