Re: Fúze - přebírání zaměstnanců
Ano, mění se IČO i VS pro platbu na sociálku. Tam mi řekli, že by měla stačit smlouva k té fúzi o tom, že nástupnická organizace přebírá zaměstnance...
Ale myslím, že nároky na dovolené i vyměřovací základy pro nemoc i průměry pro náhrady by měly zůstat stejné. Ne?
Pracovní smlouva se musí měnit? Nebo napsat nějaké dodatky, když se třeba mění pracovní pozice, mzdový výměr?
Podle toho, co píšete,jde o přechod práv a povinností dle § 338 ZP a násl., PS zůstávají v platnosti, jsou stanoveny povinnosti zam-tele projednat, ke změnám obsahu PPstačí písemná informace zaměstnancům, změny PS jen v případě, že se mění to, co bylo původně ujednáno v PS. Mzdový výměr je záležitost zam-tele, k tomu se PS nijak měnit nemusí.
Taky jsem zažila něco podobného před rokem. Napsala jsem jen dodatky k prac.smlouvám, že se mění zaměstnavatel a ostatní podmínky zůstávají nezměněny. Kopie dodatků jsem zanesla na OSSZ.
Napsala jsem dopis, ve kterém sděluji, že veškeré práva a povinnosti přechází na nového zaměstnavatele a odnesla ho na zdravotní pojišťovny a na OSSZ. Do dopisu jsem zároveň uvedla, o které zaměstnance jde. Nezapomeňte nahlásit na kooperativu (zákonné pojištění za zaměstnance). Taky na FÚ nahlásit změny IČ atd. Pokud není nový zaměstnavatel registrovaný k některým daním, vyřídíte to na FÚ.
Dovolená zůstává tak, jak byla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 7. 2008 14:44
Prosím o radu ohledně přebrání zaměstnanců v důsledku fúze společností. Musím takto nové zaměstnance přihlásit na SP a ZP? Zůstatek dovolené z minulé společnosti jim zůstává? Musím udělat ještě nějaké kroky?