Výpočet odstupného

• (neregistrovaný)

9. 7. 2008 8:58

Budu po rod. dovolené a v zaměstnání jsem "nadbytečná". Zaměstnavatel se mnou chce rozvázat poměr dohodou a dát mi odstupné - lze dohodou? A z čeho a jak se mi bude počítat odstupné po RD? Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2008 9:28

J (neregistrovaný)

Re: Výpočet odstupného
      Ano, lze se na ukončení dohodnout k určitému datu tak, aby nemusela být čerpána výpovědní lhůta. Podstatné je , aby v dohodě bylo napsáno, že se jedná o ukončení PP z důvodů nadbytečnosti.Odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku se bude počítat z výdělku pravděpodobného .

• 9. 7. 2008 10:25

Věra (neregistrovaný)

Co když nebudu souhlasit s výší pravděpodobného výdělku? Jak si ho mohu zjistit, když moje funkce již ve firmě není? Dík

• 9. 7. 2008 10:40

J (neregistrovaný)

Pravděpodobný výdělek se stanovuje tak, aby co nejvíce odpovídal pravdě.Vaše funkce musela být zařazena do nějakého mzdového tarifu nebo někdo další vykonává podobnou práci.Abych pravdu řekla, ještě jsem se nesetkala ze strany zaměstnance s tím, aby rozporoval pravděpodobný výdělek.Nevím jak a čím by jste oponovala a dokazovala, že to neodpovídá pravděpodobnosti.

• 11. 7. 2008 9:26

Věra (neregistrovaný)

Dnes jsem se dozvěděla, že mi budou počítat odstupné dle průměru, ktrého jsem dosahovala v roce 2002. Pracovala jsem na vedoucí funkci, takže vím, že tento průměr se musel za ta léta o hodně zvednout. Jak mohu firmě oponovat, že chci odstupné z výdělku pravděpodobného? Dík

• 11. 7. 2008 10:33

J (neregistrovaný)

Oponovat můžete jedině ZP:§ 355
      (1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
      (2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).