Re: DHM před vznikem, odp. DPH při změně
Já bych účtovala 53000 - 321/022
10000 - 321/343
Re: i když .......?
Právě že nebyla. Když se kupoval počítač, tak ještě společnost neexistovala, i když faktura za PC zní na jméno té společnosti, ale to je podle mne špatně, protože v den nákupu ještě nebyli na OR zapsáni. Takže koupili počítač za celkem 63000, což je majetek, ze kterého bych asi uplatnila DPH při změně režimu, jenže jak to udělat s odpisy, abych to DPH nenárokovayla dvakrát, respektive jednou jako náklad v odpisech, jednou zpět jako vratku DPH.
Asi se nevyjdařuji dobře, já hlavně vůbec nevím, jak to mám zapúčtovat, kreslím si téčka ale nevychází mi to.
Společnost vznikla a hned byla plátcem, pár dní po nákupu PC.
Dobrý den,
DPH v tomto případě naúčtujte do požizovací ceny, odpočet uplatněte - změnou režimu. Aby nebylo DPH 2x následně je vyloučíte z nákladů - z hodnoty majetku v uzávěrkových operacích.
Záleží také jak Vám to veme např. software
Výdaje před vznikem zápisu do OR zaúčtujte přes zřizovací výdaje do zahajovací rozvahy.
Mnohokrát Vám děkuji, a myslíte si, že bych Vás mohla ještě požádat o zaúčtování?
Jestli 042/365 - když bylo koupeno před vznikem, nebo klasicky 042/321 - protože hrazeno je z účtu společnosti těsně po vzniku.
A ještě kdybyste mi mohla poradit, jakým účtováním to vyloučím v záívěrce - 513/042 ? To je asi nesmysl, nemám s tím vůbec zkušenost. Děkuji Vám a hezký den. Petra
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 7. 2008 10:43
Dobrý den,
společnost před svým vznikem nakoupila DHM, cena cca 53.000 + 10.000 DPH.
Když to zaúčtuji na 022 celou částku, tak se mi i to DPH dostane do nákladů prostřednictvím odpisů. Mohu si i tak uplatnit DPH při změně režimu?
Děkuji Petra