Re: nezaevidovaný majetek - nyní prodej
Jednalo se skutečně o vlastnictví bytu, nebylo to jen vlastnictví práv - družstevní byt?
Pokud ano, potom bych postupovala následovně: pokud nemáte něco v majetku a nyní to zjistíte, jde o přebytek, tj. bych zaevidovala v souladu s ČÚS č. 007 bod 3.5. a při prodeji už by se to pak tvářilo jako normální prodej majetku tj. 641.
Větší problém pak je, že fyzické inventury neprobíhaly řádně, výpisy z katastru chyběly atd.
byl to byt ve vlastnictví ( nešlo o družstevní byt). Ve výpisu z katastru byl i evidovaný, ale tou fúzí a stěhování společnosti z jednoho konce republiky na druhý a výměnou několika účetních se stalo, že nebyl nikde vedený. Má to ještě jeden háček. Věděla jsem v roce 2007, že se uskuteční prodej, tak jsem na to vytvořila dohadnou položku na 648. Daňaři mi to v dadňovém přinání vyloučili jako neoprávněné zvýšené výnosy, protože k prodeji došlo až letos a teď vůbec nevím co stím. Jestli mám zrušit dohadnou položku za rok 2007 a zaúčtovat znovu v roce2008?
Děkuji za radu
Nevím, jestli to dobře chápu - oni to vyloučili jen v přiznání, ale v účetnictví to zůstalo? Já si myslím, že to tam nemělo být ani účetně, vždyť normálně k prodeji taky nic netvoříte.
Pokud máte už uzavřené účetnictví, tak Vám nezbývá nic jiného než zrušit opravnou položku a prodej zaúčtovat letos. Náklady stejně žádné nejsou a daňově to máte ošetřené i vloni.
No právěm že to vyloučili jenom v daňovém přiznání. My musíme uzávěrku končit již do konce ledna, protože jsme mateřská společnost a je to nařízení, takže jsem neměla vůbec šanci při hotovení daňového přiznání teď v červnu něco v loňském roce měnit. Audit mi to nezpochybnil a daňaři to vyloučili. pokud teď zruším dohadnou položku tak se mi sníží 648 a navýši 641. Je to tak dobře?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 7. 2008 11:32
Dobrý den,
firma vlastnila půlku bytu již od minulosti ( firma prošla fúzí) a při kontrole majetku při prodeji bytu jsem zjistila, že vlastně není vůbec veden v evidenci majetku. Nyní jsme tento byt prodali a zisk jsem zaúčtovala na 648. Nevím ale jestli je to správně, dokáže mi někdo poradit co stím? Mám to dodatečně zaevidovat do majektu ( jak to zdůvodním?) a zaúčtovat jako prodej majetku?
Děkuji za Vaše názory