Re: Srážky ze mzdy-přednostní či nepředn
Co je přednostní pohledávkou, stanoví OSŘ (z.č.99/63 Sb.), ostatní než zde vyjmenované pohledávky jsou nepřednostní. Žádejte sdělení, o jakou pohledávku se jedná, není-li uvedeno, nemůžete poznat. Jako vyživovaná osoba se započítá (kromě zam.) manžel, i když má vlastní příjem a každá další osoba, které je zaměstnanec povinen poskytovat výživné. Vyživovací povinnost roičů vůči dětem je velmi silná a není ohraničena věkem, ale potřebností, tzn. že může odpadnout ještě před dosažením věku 18 let a naopak se může obnovit v dospělosti. Žádejte o prohlášení, zda děti jsou samy schopny si obstarávat výživu, přičemž do vyživovací povinnosti nepatří jenom prostředky na obživu, ale také bydlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
10. 7. 2008 11:38
Od správce konkurní podstaty mi na základě pokynu Krajského soudu přišel dopis, že mám naší zaměstnankyni, která je úpadkyní, srážet čistou mzdu nad rámec základní částky stanovené nařízením vlády o nezabavitelných částkách.
Jedná se v tomto případě o přednostní či nepřednostní pohledávku ?
A ještě mám jednu otázku: Má 18ti letou dceru, která pobírá plný invalidní důchod. Posuzuje se tato dcera jako vyživovaná osoba ? Dále má nezaměstnaného manžela - nárok na podporu v nezaměstnanosti on již nemá a 17ti letého syna.
Všem moc děkuji za odpovědi.