Sleva na manželku

• (neregistrovaný)

15. 3. 2011 18:22

Dobrý den,

v roce 2010 jsem pobírala rodičovský příspěvek a mimo to jsem si na živnostenský list vydělala pouhých 10 000 Kč. Musím informovat finanční úřad o tom, že jsem nedosáhla stanoveného limitu 15 000 Kč a že tedy daňové přiznání letos neodevzdám? Může manžel uplatnit na mě celou slevu na dani na manželku ve výši 24 840 Kč?
    Jak by tomu bylo se slevami na dani v případě, že bych si vydělala na živnostenský list 30 000 Kč, tj. měla povinnost podat daňové přiznání? Mohla bych já uplatnit slevu na poplatníka a manžel zároveň slevu na manželku v plné výši?
    Předem děkuji za odpověď
    Adriana Kuczerová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 3. 2011 16:00

bez přezdívky

Dobrý den, paní Kuczerová,

I. Příjem 10 000
      Podle § 38g zákona o daních z příjmů nemusíte podávat daňové přiznání, ani finančnímu úřadu oznamovat výši příjmů. Je ovšem možné, že Vás správce daně k podání daňového přiznání vyzve. Dále je zřejmé, že pokud jste na zdravotní pojišťovně a SSZ neoznámila ukončení/přerušení činnosti, budou po Vás požadovat podání Přehledu za rok 2010. Totéž platí, pokud jste to oznámila, ale po část roku jste samostatnou výdělečnou činnost vykonávala.
      V každém případě manžel může uplatnit celou slevu, neboť jste nepřekročila hranici vlastních příjmů 68 000 Kč. Rodičovský příspěvek coby dávka státní sociální podpory se do rozhodného příjmu nezapočítává.

II. Příjem 30 000
      Budete muset podat daňové přiznání (rovněž tak Přehledy). Uplatníte si slevu na poplatníka. Váš vyměřovací základ pro pojistné na ZP se oproti variantě I zvýší (pojistného na důchodové pojištění zřejmě nejste účastna, protože jste OSVČ vedlejší, což nic nemění na povinnosti podat Přehled na SSZ).
      Manžel si uplatní slevu na manželku stejně jak ve variantě I.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).