DPH - PROSÍM O POMOC

• (neregistrovaný)

11. 7. 2008 9:00

Česká s.r.o. si zřídila provozovnu na Slovensku, a registrovala se k DPH, bylo jí přiděleno slovenské DIČ. Jak teď účtovat, všechny doklady v tuzemsku? Jde o to, že z EU dováží komponenty na stavby, a veze je přímo na Slovensko, kde staví domy. Faktury a nákupní doklady mám jak na české DIČ tak i na slovenské DIČ. Můžete mi poradit, jak zpracovat DPH? Nebo případně doporučte nějakou konkrétní literaturu.
    Děkuji, Marcela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 7. 2008 9:44

moderátor (neregistrovaný)

Piště normálně, ne hůlkovým písmem!
      Prosím pište nadpisy i příspěvky normálně, nikoliv hůlkovým písmem! Hůlkové písmo je hůře čitelné a na internetu se považuje za křik a nevychovanost, viz např. http://www.emag.cz/netiketa/ nebo http://adasek.cz/netiketa.htm

Dále prosíme: Dejte si prosím práci s vymýšlením výstižných nadpisů, aby bylo zřejmé téma vašeho dotazu. Nadpisy typu "DPH", "prosím mzdovky" nebo "jak účtovat" nejsou dobré. Lepší je např. "Sazba DPH v hospodě", "Jak spočítat daň společníka u VPP" nebo "Jak zaúčtovat nákup směnek".

Přehledné diskuzní forum je v zájmu nás všech.
      Děkujeme za pochopení ;-)

• 11. 7. 2008 10:04

marcela (neregistrovaný)

Upřesnění: DPH a provozovna na Slovensku
      Česká s.r.o. si zřídila provozovnu na Slovensku, a
      registrovala se k DPH, bylo jí přiděleno slovenské DIČ.
      Jak teď účtovat, všechny doklady v tuzemsku? Jde o to,
      že z EU dováží komponenty na stavby, a veze je přímo
      na Slovensko, kde staví domy. Faktury a nákupní doklady
      mám jak na české DIČ tak i na slovenské DIČ. Můžete mi
      poradit, jak zpracovat DPH? Nebo případně doporučte
      nějakou konkrétní literaturu.
      Děkuji, Marcela

• 11. 7. 2008 12:49

anonym (neregistrovaný)

Re: Upřesnění: DPH a provozovna na Slove
      Pokud pořídíte zboží pod českým DIČ a přivezete do ČR, pak budete postupovat dle platného českého ZDPH. Budete uvádět v DP k DPH podávaného v ČR.
      Pokud pořídíte zboží pod slovenským DIČ, pak budete postupovat podle slovenského ZDPH a budete uvádět v DP k DPH podávaného na Slovensku.
      Pokud budete přemísťovat zboží z ČR na provozovnu na Slovensku pro účely provádění ekonomických činností prostřednictvím této provozovny na Slovensku, je toto přemístění zboží považováno za dodání zboží za úplatu a je v ČR osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně za splnění podmínek stanovených v § 64, a ve vazbě na to se bude jednat o pořízení zboží provozovnou české firmy na Slovensku a daň bude muset být přiznána na Slovensku jako při pořízení zboží z jiného členského státu.
      Pokud pořizujete zboží, které je určeno ke spotřebě na Slovensku, bude vhodnější pořizovat pod slov. DIČ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).