Přímé mzdy v kalkulaci

• (neregistrovaný)

11. 7. 2008 9:44

Prosím o informaci, co to jsou přímé mzdy, které se zahrnují do kalkulace. Kterou část mzdy pracovníka mám vlastně do kalkulace zahrnout? Děkuji všem, začínám a dost tápu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 7. 2008 10:58

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: Přímé mzdy v kalkulaci
      Mám za to, že jde o veškeré hrubé mzdy, tj. to, co je na 521. Přímé jsou proto, že je lze přímo určit, pak jsou ještě nepřímé náklady, které nejdou přímo určit na daný výrobek (odpisy, energie apod.). A myslím, že tam patří i účet 524, ale radši ještě počkejte na ostatní reakce.

• 14. 7. 2008 18:51

julka (neregistrovaný)

Dovolím si částečně nesouhlasit - přímé mzdy jsou mzdy přímých pracovníků podílejících se na výrobku - např. obsluha stroje, balič
      výrobků... Je dobré toto ošetřit v analytice již u účtování mezd - lidi si rozvrhnout do těchto kategorií - přímí, nepřímí a režijní. Nezahrnovala bych sem třeba mzdu přípraváře materiálu - ten to obyčejně dělá pro celou dílnu a pokud
      ano nějakým podílem. Patří sem skutečně účet 521, 524
      Pokud popíšete konkrétní činnosti, co lidi dělají dalo by se to specifikovat lépe.

• 15. 7. 2008 13:12

Ivča1 (neregistrovaný)

Děkuju za upřesnění, špatně jsem se vyjádřila. Měla jsem na mysli, že jde o celou složku hrubé mzdy všech těch, kdo se podílejí na výrobku, samozřejmě se nebudou zahrnovat mzdy účetních, ředitele a toho, kdo s výrobkem nemá nic společného.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).