Re: Starobní důchod
Zaměstnanec - starob. důchodce asi dostal jenom nějaký prozatimní dopis o přiznání důchodu od 4.7.08. Musí se mu změnit pracovní smlouva, buď pouze dodatkem na dobu určitou max. 1 roku, nebo ukončíte starou a uzavřete novou taktéž na max. 1 rok. Změna by měla být od 4.7.08, protože od tohoto data je již důchodce. Musíte však na OSSZ nahlásit změnu na tiskopise přihlášky - důchod starobní 1 ode dne (políčko v dolní části tiskpisu). Pokud se jedná o zaměstnavatele -malou organizaci, tak ještě doložit dodatek smlouvy a případně rozhodnutí o přiznání důchodu. Něco obdobného bude i na zdravotní pojištovně.
nevidím důvod nahlašovat SD, pokud se nejedná o předčasný SD - na OSSZ, nevidím pro to oporu v zákoně - Blaníku, sdělte § prosím. Jsem toho názoru, že nenajdete...., pakliže ano, ráda se poučím. Na ZP nahlásí změnu až v momentě až Z-ec doloží rozhodnutí o přiznání SD, pak oznámí zpětně, i když za dobu zpět ZP neobdrží platbu pojistného státem, je to nelogické, ale správně by to mělo být takto. Na ZP nemůže hlásit v době "žádosti" o SD, ale až v případě doloženého rozhodnutí. A o tom, že SD musí mít PP na dobu určitou dodatkem či novou PS již informovala paní xy, k tomu jsem neměla připomínek, reagovala jsem jen na ohlášení změny na ZP.
ještě upřesním - my postupujeme u takového případu - dodatkem k PS na dobu určitou nejdéle 1 roku a v TOMTO případě nehlásím SD na OSSZ. Pokud přijmete do pracovního poměru Z-ce pobírajícího starobní důchod a on vám doloží rozhodnutí o přiznání SD, pak na přihlášce oznámíte druh důchodu 1, ale kolegyně nemá ještě rozhodnutí o přiznání SD u Z-ce ...Doporučuji dodatek na dobu nejdéle 1 roku a odpadá vám u OSSZ problém s nahlášením důchodu, ale na ZP zůstává - nahlásit v momentě až Z-ec doloží rozhodnutím (nahlásíte de facto zpětně).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 7. 2008 12:56
Zaměstnanci byl od 4.7.2008 přiznán starobní důchod, ale rozhodnutí o přiznání mu přijde až za tři měsíce. Jak mám postupovat dál? Mám mu ukončit smlouvu a zaměstnat ho na dobu určitou jako starobního důchodce (ZP plátce stát), nebo bez rozhodnutí nechat vše zatím jak to je??
Děkuji