Re: dohoda o pracovní činnosti star.důch
Pokud nejste v předčasném důchodu, pak si můžete vydělat kolik chcete a o důchod nepřijdete. Odpracovat byste měla v průměru těch 20 hodin týdně, v průměru tzn. že některý týden můžete víc, některý míň, ale za celou dobu, na kterou máte DPČ sepsánu, to musí být v průměru 20 hodin týdně. Zdravotní poj. je 4,5% a soc.poj. 8% z hrubé mzdy, daň je 15% ze superhrubé mzdy (hrubá mzda krát 1,35), ale pokud máte podepsáno prohlášení, máte nárok na slevu na dani 2070 Kč za měsíc.
Re: dohoda o pracovní činnosti star.důch
Přepokládám, že nemáte předčasný důchod, to byste z DOPČ nebo z prac. poměru nesměla mít příjem žádný. Pokud nejste v předčasném star. důchodu, pak si můžete vydělat kolik zvládnete, jen ta smlouva musí být na dobu určitou, nejdéle na 1 rok. Ale lze ji opakovaně prodlužovat, jen nesmí být na dobu neurčitou.
Bude Vám sraženo 8% z dosaženého výdělku na sociální poj., 4,5% z dosaženého výdělku na zdravotní pojištění. Pokud nemáte ještě jiného zaměstnavatele, u kterého byste měla podepsané prohlášení, podepište daňové prohlášení zde a uplatněte slevu na poplatníka (2070 Kč). Hrubá odměna se navýší o 35%, zaokrouhlí na stovku nahoru a z toho se srazí 15% zálohová dań. Z ní se odečte sleva 2070 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 7. 2008 21:01
Jsem na brigáde.Je to dohoda o pracovní činnosti.Jak mám pracovat abych nepřišla o důchod.Ve smlouvě mám 20 hod.týdněKolik budu platit zdravotní pojištění,sociální pojištění,daň ze mzdy.Stačí procentuelně,výpočet umím.Pošlete prosím radu abych něco neprošvihla.Letos jsem již měla dohodu o provedení práce a odpracovala 150 hodin.Dohoda o pracovní činnosti je následující.