Re: prohlášení poplatníka u dvou DPP
Díky za radu. Právě že měsíční příjem je cca 15tis.Kč hrubého, tj. sleva 2070Kč je optimální a dohoda bude 2-2,5tis.Kč.
Četla jsem si několikrát ZDP §38k, odst. 4 bod b, kde musí být obě podmínky splněny současně. Stále se nemohu zbavit dojmu, že současně neuplatním stejnou slevu o daného plátce, protože v prac.poměru uplatním slevu 2070Kč a u dohody uplatním sleva za studenta.
To ale nejde, slevy na dani (poplatníka+studenta, příp. ZTP, děti) musíte sečíst a uplatnit u JEDNOHO ze zaměstnavatelů (tam, kde je to výhodnější, ve vašem případě tedy HPP).
Prohlášení opravdu nesmíte podepsat u dvou zaměstnavatelů ve stejný měsíc.
Dovolila bych si poradit vám jinak. Pokud podepíšete prohlášení u DPP, bude se vám z dohody srážet zálohová daň.Z PP se bude srážet také zálohová daň, protože výdělek bude vyšší než 5.000,- Kč.Pokud budete postupovat takto, tak sice u DPP v daném měsíci neuplatníte všechny slevy , ale protože budete muset podávat daňové přiznání (budete mít v jednom měsíci současně dva zaměstnavatele) a tam se vám sečtou oba příjmy daněné daní zálohovou, vrátí vám FÚ všechny sražené daně.Pokud by jste podepsala prohlášení u PP kde je vyšší příjem, potom u DPP by byla do 5.000,- da%n srážková a ta je konečná a už ji nelze zúčtovat.Vyhnula by jste se sice podávání přiznání, ale srážkovou daň už by jste neviděla.Pokud by jste neměla oba zaměstnavatele současně, ale za sebou, mohla by jste posledního požádat o roční zúčtování a také by se vám všechny zaplacené daně vrátily.Snad je to srozumitelné.
Tak jsem si několikrát znovu přečetla původní dotaz a zjistila jsem, že opravdu není možné dovodit o kolik zaměstnavatelů se jedná.V odpovědi jsem vycházela (nevím proč) z toho, že současně budou dva. Teď o tom ale vážně pochybuji,i když to by jí snad mzdová řekla, že v případě jednoho zaměstnavatele a několika PP nebo dohod se bude vše danit dohromady, ne?
>>>>
>>>>>
>>>>> Stále se
>>>>>nemohu zbavit dojmu, že současně neuplatním stejnou
>>>>>slevu o
>>>>>daného plátce, protože v prac.poměru uplatním slevu
>>>>>2070Kč a u dohody uplatním sleva za studenta.
>>>>
>>>>To ale nejde, slevy na dani (poplatníka+studenta,
>>>>příp. ZTP, děti) musíte sečíst a uplatnit u JEDNOHO
>>>>ze
>>>>zaměstnavatelů (tam, kde je to výhodnější, ve vašem
>>>>případě tedy HPP).
>>>>Prohlášení opravdu nesmíte podepsat u dvou
>>>>zaměstnavatelů ve stejný měsíc.
>>>
>>>Díky moc za Váš čas. Zdraví LL
>>
>>Dovolila bych si poradit vám jinak. Pokud podepíšete
>>prohlášení u DPP, bude se vám z dohody srážet
>>zálohová
>>daň.Z PP se bude srážet také zálohová daň, protože
>>výdělek bude vyšší než 5.000,- Kč.Pokud budete
>>postupovat
>>takto, tak sice u DPP v daném měsíci neuplatníte
>>všechny slevy , ale protože budete muset podávat
>>daňové
>>přiznání (budete mít v jednom měsíci současně dva
>>zaměstnavatele) a tam se vám sečtou oba příjmy daněné
>>daní
>>zálohovou, vrátí vám FÚ všechny sražené daně.Pokud by
>>jste podepsala prohlášení u PP kde je vyšší příjem,
>>potom u DPP by byla do 5.000,- da%n srážková a ta je
>>konečná a už ji nelze zúčtovat.Vyhnula by jste se
>>sice
>>podávání přiznání, ale srážkovou daň už by jste
>>neviděla.Pokud by jste neměla oba zaměstnavatele
>>současně, ale
>>za sebou, mohla by jste posledního požádat o roční
>>zúčtování a také by se vám všechny zaplacené daně
>>vrátily.Snad je to srozumitelné.
DĚKUJI MOC ZA RADU, TAK TO UDĚLÁM.
>A já se jen ujistím o jednom - rozumím tomu dobře, že
>ten pracovní poměr má u jednoho zaměstnavatele a tu
>dohodu bude mít u jiného? Nebo bude prac. poměr i dohoda
>u téhož zaměstnavatele?
JEDNÁ SE O DVA ZAMĚSTNAVATELE.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 7. 2008 9:10
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné podepsat prohlášení u poplatníka u platnit slevu na poplatníka. Jedná se o měsíční pracovní poměr studenta (21let) v průběhu prázdnin, ale zároveň podepsat prohlášení na další - dohodu o provedení práce (na odpoledne) a uplatnit slevu za studenta. Děkuji za odpověď.