Kurz - Finanční úřad

• (neregistrovaný)

14. 7. 2008 11:54

Dobrý den,
    nevíte, jaký kurz EUR používají FÚ? Používala jsem vloni roční, ale podnikatel je teď nově plátcem DPH, tak by asi bylo lepší používat stejný kurz jako finančák. Dokladů naštěstí moc není, asi tak 20 za rok. Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 7. 2008 13:30

lv (neregistrovaný)

Re: Kurz - Finanční úřad
      Pro účely DPH používáte kurz dne DUZP, pro účetnictví kurz který máte ve směrnici.

• 14. 7. 2008 13:40

jana (neregistrovaný)

Musím nesouhlasit, pokud si stanovím jako kurs ve směrnici měsíční, nebo denní to záleží na mně,
      pak útuji i vykazuji i DPH tímto kruzem. Rídím se vždy kruzem CNB
      najdete na stránkách www.cnb.cz

• 14. 7. 2008 14:31

j. (neregistrovaný)

Ano, souhlasím. Jen dodám, že pokud nevedete účetnictví, ale daň. evidenci, doporučuje se používat kurz denní.

• 14. 7. 2008 17:45

bubu (neregistrovaný)

Přiznám se, že ani já jsem si nikdy nebyl jistý jak by to mělo být správně. Našel jsem však knížku Daň z přidané hodnoty - s komentářem, kterou vydalo již v roce 2006 nakladatelství ANAG a autory této publikace jsou p. Benda a p. Pitner ( jestli se nemýlím, tak v té době tito pánové byli pracovníky Ministerstva financí).
      K ustanovení § 4 odst. 4 zák. o dani z přidané hodnoty je tento jejich komentář cit: "Plátce použije pro přepočet buď denní nebo pevný kurz, podle toho, který kurs platí pro účetní jednotku.Výjimku tvoří požítí kursu pro přepočet z cizí na českou měnu při dovozu zboží, kde se i v souladu s předpisy Evropské unie použije kurz podle celních předpisů."

Hezký den přeje
      bubu

• 15. 7. 2008 13:43

j. (neregistrovaný)

Ale co když se nejedná o účetní jednotku, ale podnikatele, který vede daňovou evidenci? Je to pár let zpět, ale různí odborníci (včetně těch na FÚ) mi sdělili, že denním kurzem nemohu nic zkazit.
      Tehdy byl dán pro DE jednotný kurz ( a ten se člověk dozví na začátku dalšího roku ) a kurz pro plátce DPH se nikde neřešil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).