Práce na rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

14. 7. 2008 12:28

Dobrý den,chci se zeptat,po uplynutí MD,bych chtěla nastoupit do jiného zaměstnání v rodičovské dovolené.Musím dávat výpověď v předchozím zaměstnání nebo mi zaměstnavatel drží místo po dobu 3 let bez ohledu na to,kde jsem pracovala v rodič.dovolené?
    Děkuji Hana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 7. 2008 12:35

VH (neregistrovaný)

Re: práce na rodičovské dovolené
      Pokud byste se vrátila do zaměstnání po skončení MD, měla byste právo na to, aby Vás zaměstnavatel zařadil na původní práci a pracoviště, na kterém jste pracovala před nástupem na MD. Vrátíte-li se do zaměstnání kdykoliv později (ve 2, ve 3 letech dítěte), toto silné postavení již nemáte a zaměstnavatel Vás může zařadit "pouze" podle pracovní smlouvy - tudíž záleží na tom, jaký je obsah Vaší pracovní smlouvy. Stejné postavení máte i v případě, že čerpání pracovní volno mezi 3. a 4. rokem věku dítěte (není nárokové). Záleží tudíž na Vás, zda se k původnímu zaměstnavateli budete chtít vrátit.

• 14. 7. 2008 12:47

Hana S. (neregistrovaný)

Já nechci nastupovat na původní zaměstnání.Našla jsem si jinou práci na málo hodin,vhodnou právě pro ženy na RD.A chci se zeptat zda-li musím výpověď dát u svého předchozího zaměstnavatele nebo mi bude držet místo po dobu na RD.Jedná se o dvě různá zaměstnání.
      Omlouvám se,jestli jsem to napsala nesrozumitelně.Děkuji

• 14. 7. 2008 14:09

Jiřka (neregistrovaný)

Myslím, že VH věděla, na co odpovídá. Popsala Vám, jaké můžete mít k původnímu zaměstnavateli nároky, pokud byste u něj teď neskončila a prostě zůstala na rodičovské dovolené a přitom pracovala jinde.
      Takže - u původního můžete zůstat na rodičovské dovolené, o jejíž délku jste si požádala, nejdéle do 3 let dítěte. Zatím můžete nastoupit jinam bez toho, abyste musela původního zaměstnavatele žádat o svolení, pokud ten další zaměstnavatel nemá stejný předmět podnikání jako ten původní. A až Vám bude končit rodičovská, rozhodnete se, zda se vrátíte nebo zda chcete skončit - pak se dohodnete na skončení nebo včas dáte výpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).