Re: práce na rodičovské dovolené
Pokud byste se vrátila do zaměstnání po skončení MD, měla byste právo na to, aby Vás zaměstnavatel zařadil na původní práci a pracoviště, na kterém jste pracovala před nástupem na MD. Vrátíte-li se do zaměstnání kdykoliv později (ve 2, ve 3 letech dítěte), toto silné postavení již nemáte a zaměstnavatel Vás může zařadit "pouze" podle pracovní smlouvy - tudíž záleží na tom, jaký je obsah Vaší pracovní smlouvy. Stejné postavení máte i v případě, že čerpání pracovní volno mezi 3. a 4. rokem věku dítěte (není nárokové). Záleží tudíž na Vás, zda se k původnímu zaměstnavateli budete chtít vrátit.
Já nechci nastupovat na původní zaměstnání.Našla jsem si jinou práci na málo hodin,vhodnou právě pro ženy na RD.A chci se zeptat zda-li musím výpověď dát u svého předchozího zaměstnavatele nebo mi bude držet místo po dobu na RD.Jedná se o dvě různá zaměstnání.
Omlouvám se,jestli jsem to napsala nesrozumitelně.Děkuji
Myslím, že VH věděla, na co odpovídá. Popsala Vám, jaké můžete mít k původnímu zaměstnavateli nároky, pokud byste u něj teď neskončila a prostě zůstala na rodičovské dovolené a přitom pracovala jinde.
Takže - u původního můžete zůstat na rodičovské dovolené, o jejíž délku jste si požádala, nejdéle do 3 let dítěte. Zatím můžete nastoupit jinam bez toho, abyste musela původního zaměstnavatele žádat o svolení, pokud ten další zaměstnavatel nemá stejný předmět podnikání jako ten původní. A až Vám bude končit rodičovská, rozhodnete se, zda se vrátíte nebo zda chcete skončit - pak se dohodnete na skončení nebo včas dáte výpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 7. 2008 12:28
Dobrý den,chci se zeptat,po uplynutí MD,bych chtěla nastoupit do jiného zaměstnání v rodičovské dovolené.Musím dávat výpověď v předchozím zaměstnání nebo mi zaměstnavatel drží místo po dobu 3 let bez ohledu na to,kde jsem pracovala v rodič.dovolené?
Děkuji Hana