Podnikání obecně přináší zisk a zisk se obecně daní ...
Ve vašem případě nebudete mít hlavní činnost, ale pouze vedlejší, takže nebudete platit minimální (zdravotní a sociální), ale jen skutečně vypočtené dle zisku.
Minimální daň byla zrušena před ... před ... třemi lety ... tuším (no prostě od doby co je Míra Kalousků státním pokladníkem).
Doporučuji se poradit s nějakým účetním či daňovým poradcem ... podnikání je místy dost administrativně náročné a kdo s tím má zkušenost tak poradí. (Ovšem za peníze).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2011 9:38
Vážení přátelé, jsem absolutní laik, který téměř 15 let trávil svůj čas doma péčí o děti...Děti odrostly, další změna v mém životě nastala díky operaci, která mi umožnila opět normálně chodit...Nyní bych se ráda věnovala podnikání, i když mě od toho mnozí zrazují - 1. věc, která mě zarazila je, že člověk musí platit daně ze 120 000-ať vydělá či nikoliv. Tady v mém případě vyvstává velký problém - ráda bych si zřídila poradenskou činnost v oblasti zdraví s příp. prodejem - ani nevím, jak bych v této oblasti mohla uspět a ani nepředpokládám žádné velké výdělky - spíš to chci dělat, abych se mohla nějakým způsobem realizovat a hlavně chci lidem pomáhat...
Sociální si v současné době neplatím, zdravotní za mě platí stát - ? důvody - dvě děti do 15 let a dále část. inv. důchod - nevím, co je tím opravdovým důvodem...To jenom nastiňuji současnou situaci, ale zajímalo by mě, jak by to bylo v případě, kdybych se rozhodla podnikat...
Můžete mi poradit, co by v mém případě bylo nejlepší podniknout, abych potom nesplakala nad výdělkem...Existují třeba nějaké bezplatné poradny pro handicapované, kde by jim pomohli s počátečními problémy a vnitřní nejistotou. Mé fyzické problémy totiž vyústily i v psychické potíže - deprese a úzkosti, proto má pozice není opravdu jednoduchá, ale nějak v této krizové době nastartovat musím.
Děkuji za vstřícnost. S pozdravem Konipásková