Re: sil.daň -zvýšení sazby
mně přišla taková chytrá zprávička z nakl. Verlag (chodí mi to mailem zdarma) a tam se píše: "U vozidel dovezených ze zahraničí se nárok na snížení daně prokáže potvrzením nebo jiným dokladem o první registraci vozidla." z toho podle mě vyplývá, že se vždy jedná o první registraci, ať už u nás, nebo venku. A když v zahraničí, tak se musí sehnat doklad, který toto prokáže.
Re: sil.daň -zvýšení sazby
Teď jsem se na to taky koukala a podle starého zákona máte v §6/8 - vozidla registrovaná v ČR do 31.12.1989 se sazba zvyšuje o 15%.
Podle nového zákona je tam - u vozidel registrovaných v ČR nebo v zahraničí do 31.12.1989 se sazba zvyšuje o 25%.
Takže vám tam přidali to zahraniči.
Ale tento paragraf bude platit až od roku 2009.
Rok výroby není první registrací, koukněte jestli nenajdete nějaké dokumenty ze zahraničí, kdy to vozidlo bylo poprvé zaregistrováno v zahraničí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 7. 2008 18:20
Dobrý den,
mám dotaz jsem neználek v silniční daŇi prosím o radu zkušené v této oblasti.
Máme vozidlo dovezené y bývalého SRN druh vozidla OA-M1-M je to Peugeot J5 ,mzslela jsem si že sazba roční daně je 3600,-ale teď si nejsem jistá,kdzž jsme studovala novelu zákona objevila jsme kolonku,že vozidla registrovaná před rokem 1989 mají mít daň navýšenou o 15%.
Vozidlo je dovezeno v roce 1994 kdy je i přihlášeno -je to ještě ten starý knihový tech.průkaz kde je u popisu vozu a výrobního čísla uveden i rok výroby 1988.Musím tento rok tedy brát jako první registraci a navýšit sazbu daně o 15%?Nebo je pro mě rozhodující datum registr.v ČR tedy rok 1994?
Jsme s toho zmatená,protože ani loni se toto navýšení u vozidla neprovádělo a muselo by se tedy udělat opravné přiznání.
Děkuji za rady