Re: pružná pracovní doba-přesčas
Přesčas vznikne tehdy, když zaměstnanec měl v týdnu odpracovat 40 hodin a skutečně odpracoval např. 48. Sledujete až celkově celý týden, ne dny, jelikož má právě pružnou pracovní dobu.
zákoník práce
§ 98
(1) Práce přesčas při uplatnění pružného rozvržení pracovní doby se
zjišťuje vždy jako práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu a nad
základní pracovní dobu.
Velice Vám děkuji za odpověd,ale přesto se zeptám takto.Zákoník práce umožnuje přesčasovou práci i při pružné pracovní době,to znamená,když firma bude požadovat po mně práci v sobotu nebo v nočních hodinách a já si nechci přesčasové hodiny vybírat,ale proplatit,může mi zakázat pracovat v pružné pracovní době?Nebo je to dáno vnitřní směrnicí firmy?Vedoucí finančního oddělení tvrdí ,že se zavedla pružná pracovní doba,aby se zamezilo přesčasům.Děkuji za odpověď
Pokud je ve vaší firemní směrnici nebo v pracovní smlouvě stanoveno, že pracujete v pruž. prac. době, je to v pořádku. Nemění to však nic na tom, že máte nárok na příplatek jak za přesčas, tak za sobotu a neděli. za víkendy přísluší příplatek vždy, nezáleží, zda jde o přesčas nebo plánovanou směnu. Poud byste si měll přesčasy vybírat, tak se činí pouze na základě oboustranné dohody. Pokud vam ale zaměstnavatel natvrdo řekne, že takto to chtějí, tak pokud nechcete přijít o práci, tak s tím asi bohužel nic neuděláte. Podle toho co píšete, bych spíš volila nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu. Záleží na druhu práce, pro některé obory, kdy je práce nepravidelná, někdy není, existuje konto pracovní doby.
Dobrý den,
uvedu příklad z praxe, prosím o radu.
Dne 1.10. 2011 byla vydaná směrnice ohledně pružné pracovní doby.
Výplata za 9/2011 byla již s pružnou pracovní dobou.
Bohužel v této výplatě nebyly zahrnuty práce přesčas provedeny v pracovní dny. Podotýkám, že pracovní fond (40hodin/týdně) byl naplněn, a nebylo mi ze strany zaměstnavatele umožněno vybrat si nadpracované hodiny jako náhradní volno, protože není za mě zástup ani náhrada (provozní důvody). Mimo jiné můj nadřízený schválil a podepsal přesčasový lístek.
Podle mě, pokud zaměstnavatel neumožní výběr nadpracovaných hodin v daném měsíci jako náhradní volno, musí tyto hodiny proplatit jako práci přesčas.
Předem díky za odpověď a radu.
S pozdravem David K.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 7. 2008 19:29
Prosím o radu,mohou vzniknout při pružné pracovní době přesčasy a ty následně být proplaceny? Co říká zákoník?