Re: PRACOVNÍ DOBA 15-TI LETÍ, § 83 a
Dobrý den, zákony jsem nepřehlédla, ale všude jinde je uvedeno, že pro mladistvé je od 1.1.2008 pracovní doba 8 h. Já jsem zde na liště v zákoníku práce našla ve zmiňovaném § 83 u mladších do 16 let 30 h/6h. Nebyla jsem si jistá, zda je tento zákoník novelizovaný.
§ 79a - mladší 18 let - 8 h denně, max. 40 h týdně. Když si najedete na zákony a ještě nekliknete, hned se Vám nabídnou zákony - občanský, obchodní, zákoník práce... Na ten kliknete, to je ten nejnovější.
Nevím kam jste koukala, ale zde na liště, je toto znění:
§ 83
(1) Průměrná týdenní pracovní doba bez práce přesčas nesmí při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby na jednotlivé týdny v rozvrhu směn přesáhnout stanovenou týdenní pracovní dobu za období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Jen kolektivní smlouva může vymezit toto období nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích.
(2) Při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby nesmí délka směny přesáhnout 12 hodin.
Pište normálně, ne hůlkovým písmem!
Prosím pište nadpisy i příspěvky normálně, nikoliv hůlkovým písmem! Hůlkové písmo se hůře čte a na internetu považuje za křik a nevychovanost, viz např. http://www.emag.cz/netiketa/ nebo http://adasek.cz/netiketa.htm
Děkujeme za pochopení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 7. 2008 9:32
Dobrý den, je mi známo, že byl zrušeno ustanovení dle § 79 ZP, mladiství nyní mohou pracovat 8 hod/40 h.týdně. Chci se zeptat, zda byl rovněž zrušen § 83 a, kde je uvedeno, že u osob mladších 16 let činí pracovní doba nejvýše 30 hod. týdně/6 hod? Nemohu najít nikde na internetu ZP s uvedenými změnami, ráda bych si jej vytiskla kompletní, můžete mi dát odkaz?Děkuji