Re: Neplacené volno - základ daně
Proč daň (a navíc srážková)? Vždyť nic nevydělal, tak není z čeho platit daň. Pokud mu bylo neplacené volno povoleno na celý měsíc a zaměstnavatel s ním dohodl, že celých 13,5% si zaplatí on (zaměstnanec), pak zaměstnanec dá zaměstnavateli do pokladny 13,5% z 8000, tj. 1080 Kč a zaměstnavatel toto odešle zdravotní pojišťovně. A tak i v tom druhém případě, kdy 1/3 zaplatí zaměstnanec a 2/3 zaměstnavatel.
Moc děkuji za Vaši zprávu. Srážková daň tam skočila proto, protože nemá podepsané daňové prohlášení. Máme tedy špatně nastaven mzdový druh pro nepl.volno v programu, bylo mi to divné, ale raději jsem se chtěla ujistit, než budu psát na správce programu. Děkuji Eva
Pokud by 2/3 ZP platil zaměstnavatel, potom superhrubá mzda pro daň je právě to zdr. poj. hrazené zaměstnavatelem, z toho se spočíá daň z příjmů.
Já ale souhlasím s paní Jiřkou, že i v případě, že 2/3 ZP hradí zaměstnavatel tak tam daň není. O toto by se neměl navyšovat základ daně. Jen v tom případě, pokud by zaměstnavatel hradil celé 3/3 sám - to je výhoda pro zaměstnance a tam by daňová povinnost vznikla.
Nevím, ale takto jsem to dostala opraveno v upgrade mzdového programu a zároveň, protože jsme to tak praktikovali že 2/3 platil zaměstnavatel a 1/3 zaměstnanec, mě na toto upozornila naše daňová poradkyně, že pokud budeme za něj ty 2/3 platit, musí se zdaňovat, že je lepší, ať si to platí celé sám, proto to předávám dál, třeba se k tomu ještě někdo ozve
Já když do programu zadám, že 2/3 bude platit zaměstnavatel tak mi tam žádná daň neskočí a jen tam je, že zaměstnanec zaplatí 360 Kč za sebe.... A v komentáři k dani z příjmů jsem našla ještě toto:
Tím, že se pojistné za dobu neomluvené nepřítomnosti a za dobu neplaceného volna platí z fiktívního vyměřovacího základu, a nikoliv z příjmů zaměstnance vstupujícího do vyměřovacího základu pro zdrav.pojistné, tak o toto pojistné se příjem zaměstnance pro stanovení základu daně (superhrubý příjem) nezvyšuje.
Já se nehádám, píši jen co jsem se dozvěděla, taky mě to dost zarazilo, podle mě by to logicky mělo být taky pouze když celé platí zaměstnavatel, ale tady v tom státě už člověk nidky neví, proto raději budu pratkikovat, aby si to celé platil zaměstnanec. Díky
Také se nehádám, jsem ráda za každý názor :o). Už jsem si právě nevěděla rady, když jsem v knihách žádný pořádný příklad nenašla, proto jsem se obrátila sem. Taky jsem pro, aby vše hradil zaměstnanec, ale zarazilo, že mi to program spočítal špatně (viz.můj dotaz) a tak jsem začala pátrat kde je chyba. Díky moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 7. 2008 9:45
Dobrý den, prosím poradí mi někdo s tímto problémem:
Když zadám do programu celý měsíc neplacené volno tak mi program zahrne 9% ZP do základu daně a počítá mi daň z 720 Kč. Tzn. pak vychází, že by zaměstnanec měl platit
Zdrav.poj. 1080 + 108srážková daň (dohodli jsme se že celé ZP zaplatí zaměstnanec), tento výpočet je podle mě špatně a zaměstnanec by měl platit jen 1080, je to tak?
A pokud by zaměstnanec platil jen 4,5% ZP a 9 %zdrav.poj.platil zaměstnavatel tak by to také nemělo vliv na základ daně, žádná by se z toho fiktivního základu neplatila, jen to zdravotní pojištění ve výši 360 Kč, je to tak?
Moc děkuji za pomoc. Eva S.