Re: Výplatní páska
>>Co mám dělat pokud mi zaměstnavatel pásku ani jiný
>>doklad o vypočtení výplaty nechce dát ani ukázat?
>
>Poučit ho o tom, že je povinen výplatní lístek vydat,
>jinak porušuje Zákoník práce, § 142 odst. 4, jak Vám
>níže píše Líba. V dalších příspěvcích pokračujte zde,
>nezakládejte nový dotaz, klikněte na odpovědět a pište.A co všechno by mělo ve výplatní pásce být napsáno?Jsem totiž zaměstnaná chvíli a je to moje první zaměstnání tak potřebuji vědět vše dopředu,abych něco nepromeškala.
Povinné je to, co se píše v § 142 Zákoníku práce (podívejte se na to, nahoře na liště - zákony - zákoník práce). Musí tam být údaje o provedených složkách mzdy (tzn. např. základní mzda, prémie, odměny, částka za dovolenou apod.) a o provedených srážkách (tzn. sociální a zdravotní pojištění, daň, případně další srážky - třeba exekuce dle soudního příkazu). Toto je povinné. Na páskách ale bývají i podrobnější údaje (třeba nárok dní dovolené, hodinový průměr a další), podle používaného programu. Proč by Vám nechtěl dát výplatní pásku? Vede Vás vůbec oficiálně jako zaměstnance? Od kdy tam jste? Máte pracovní poměr, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce?
>>>>Co mám dělat pokud mi zaměstnavatel pásku ani jiný
>>>>doklad o vypočtení výplaty nechce dát ani ukázat?
>>>
>>>Poučit ho o tom, že je povinen výplatní lístek vydat,
>>>jinak porušuje Zákoník práce, § 142 odst. 4, jak Vám
>>>níže píše Líba. V dalších příspěvcích pokračujte zde,
>>>nezakládejte nový dotaz, klikněte na odpovědět a
>>>pište.A co všechno by mělo ve výplatní pásce být
>>napsáno?Jsem totiž zaměstnaná chvíli a je to moje
>>první
>>zaměstnání tak potřebuji vědět vše dopředu,abych něco
>>nepromeškala.
>
>Povinné je to, co se píše v § 142 Zákoníku práce
>(podívejte se na to, nahoře na liště - zákony - zákoník
>práce). Musí tam být údaje o provedených složkách mzdy
>(tzn. např. základní mzda, prémie, odměny, částka za
>dovolenou apod.) a o provedených srážkách (tzn. sociální
>a zdravotní pojištění, daň, případně další srážky -
>třeba exekuce dle soudního příkazu). Toto je povinné. Na
>páskách ale bývají i podrobnější údaje (třeba nárok
>dní dovolené, hodinový průměr a další), podle
>používaného programu. Proč by Vám nechtěl dát výplatní pásku?
>Vede Vás vůbec oficiálně jako zaměstnance? Od kdy tam
>jste? Máte pracovní poměr, dohodu o pracovní činnosti
>nebo dohodu o provedení práce?Jsem tam necelý měsíc.Pracovní poměr mám dohodou o pracovní činnosti,alespon podle mého názoru nic o tomhle ve smlouvě napsaného nemám.No v to doufám,že mě vede oficiálně.Ale raději chci být předem informována o všem než dostanu první výplatu?
Dobrý den.budete se divit,ale mám podobnou zkušenost z bývalého zaměstnání.Mistr nám zapíral výplatní pásky třeba i 10 dní od výpl.termínu,tvrdil ,že je nemá.Přitom celá druhá směna pásky dávno měla...Chtěl být důležitý,on sám byl také jen zaměstnancem,byla to soukromá fa.Ani nevím,zda tam ten chudák ještě takto vychyluje a zdnešního hledisjka ani nechápu proč jsme si to nechali líbit.Já jen,že toto hování není až tak neobvyklé....
Dohoda o pracovní činnosti není pracovní poměr a nevztahují se na ni zcela stejná pravidla a nařízení, jako na pracovní poměry (např. nenáleží dovolená, pokud není výslovně sjednána, nenáleží příplatky, proplacené svátky apod.). Ale výplatní pásku je povinen Vám vydat. Ale proč píšete, že Vám ji odmítá vydat, když jste ještě neměli výplatní den? On není povinen Vám ji vydat dřív, ani se to nedělá (rozdávají se při výplatě). Pokud si chcete ověřit, zda jste tam oficiálně, zavolejte třeba na svoji zdravotní pojišťovnu a ověřte si, zda Vás přihlásil jako svého zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 7. 2008 21:05
Co mám dělat pokud mi zaměstnavatel pásku ani jiný doklad o vypočtení výplaty nechce dát ani ukázat?