Bezdůvodné krácení mzdy

• (neregistrovaný)

16. 7. 2008 15:30

prosím o informaci

jsem v pracovním poměru dle mzdového řádu mám sjednánu mzdu + provizní nároky, které jso dle dalšího předpisu zaměstnavatele. V žádném tomto dokumentu není uvedena možnost krácení.

za měsíc červenec mi byli kráceny provizní nároky na 50%( jsou součástí mzdy)

na celou záležitost jsem přišla až při reklamaci mzy, nedostala jsem ani ústní ani písemnou informaci. Nidko nedal žádnou výtku, naopak jsem nadstandardně pracovala i dle sdělení příé nadřízené.

Jak mám v tomto případě postupovat a má na to zaměstnavatel právo.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 7. 2008 16:36

mmm (neregistrovaný)

Re: bezdůvodné krácení mzdy
      co je sjednáno...je povinen zaměstnavatel vyplatit....pokud nechce..asi nezbývá než se obrátit na soud :-((

• 16. 7. 2008 18:20

Jiřka (neregistrovaný)

Nojo, jenže já BP chápu tak, že ty provizní nároky nemá sjednány, ale že jsou dle vnitřního předpisu.

• 16. 7. 2008 23:01

VH (neregistrovaný)

Je-li mzda skutečně sjednána, tzn, jedná se dvoustranný právní úkon, pak obsaj dohody je změnitelný jen s souhlasem obou účastníků. Krátit sjednanou mzdu bez dohody se zaměstnancem nelze, avšak je-li mzda stanovena, pak krácení přichází v úvahu v rozsahu, který překračuje tzv. zaručenou mzdu (nikoliv za porušení povinností, ale za neplnění kvality apod.ú.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).