Re: Přeúčtování PHM
Provázání řidiče s firmou pro níž jezdí (navíc jedinou) přes používání jejího auta a její platební karty považuji za rizikové z hlediska možného napadení spolupráce jako skrývaného švarcsystému. V případě, že Váš kamarád nikomu jinému nefakturuje, měl by se vyvarovat těchto vazeb, kdy jakýmkoli způsobem disponuje/používá prostředky odběratele, zejména pokud takový prostředek je prostředkem, který ke své práci bezprostředně potřebuje.
Pokud už se rozhodl toto riziko (a dle mého názoru dost vysoké) podstoupit, pak systém který zvolil je správný v tom smyslu, že mu odběratel PHM nejdříve vyfakturuje a pak on mu fakturaci vlastně vrátí takovým kolečkem zpět (cena by samozřejmě měla být shodná a to hlavně proto, aby si byl schopen její výši Váš kamarád kontrolovat). Ostatní účtenky můžete samozřejmě do účetnictví dát a DPH z nich nárokovat pokud knihou jízd prokážete další cesty pro služební účely.
Pokud nechce Váš kamarád nic zásadně měnit, pak bych mu alespoň vymluvila to používání platební karty odběratele. To už mi přijde dost drsný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 7. 2008 16:28
Moc prosím o radu,
kamarád, plátce DPH, DE, živnost zprostředkování obchodu, má uzavřenou takovou, pro mě, hodně podivnou smlouvu. Jedná se o to, že rozváží pro jednu firmu bagety. Firma mu (papírově) pronajímá auto, proplácí fixní provizi + procenta za prodej, a taky náhradu za PHM. Kolik bude náhrada za PHM mu každý měsíc sdělí účtárna dle průměru ceny nafty za tento měsíc, a tuto částku jim on vyfakturuje.(Naftu ve skutečnosti on nakupuje na kartu firmy) Následně firma jemu pošle fakturu, na které jsou přeúčtované PHM podle spotřeby. Tyto dvě částky se, nevím proč, od sebe liší, a abych řekla pravdu, myslím si, že tato vzájemná fakturace má jen budit zdání dvou spolupracujích podnikatelů, a krýt firmu. Co si o tom myslíte?
A druhá věc, kamarád mimo nákupy na kartu firmy ještě nakupuje naftu za své, paragony mi nosí k zaúčtování a chce uplatnit DPH. Když pominu ostatní okolnosti, tak mi to stejně připadá špatné, protože pokud má ve smlouvě, že mu firma hradí náhrady za PHM, asi těžko si bude moct dát do nákladů tyhle paragony, nebo ne? Jezdí jenom pro ně, vlastně s tím obrovským chlaďákem ani nic jiného vozit nemůže.
Jestli se v tom někdo vyznáte, pomozte mi to nějak pořešit.
Díky