Srážková nebo zálohová daň

• (neregistrovaný)

17. 7. 2008 9:01

Pracuji na HPP, kde mám i podepsané prohlášení poplatníka. Pracuji také (jiný zaměstnavatel) na dohodu o pracovní činnosti.
    Myslíte, že je vhodné, abych se se zaměstnavatelem dohodla a výplatu odměny ročně rozvrhla, tak, aby mi vyplácel měsíčně méně než 5000 Kč a danil tak srážkovou daní. Nebo vyplácel měsíčně více než 5000 Kč a danil tak zálohovou a já bych si pak tento příjem uvedla ve svém daňovém přiznání a zdanila. Co je výhodnější?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 7. 2008 9:06

Hanka (neregistrovaný)

Re: Srážková nebo zálohová daň
      Pokud víte,že budete mít na konci roku ještě třeba odpočet na penzijko, životku, dárce krve a pod. tak si nechte vyplácet vyšší odměnu daněnou zálohovou daní a v ročním zůčtování to vyúčtujete. Pokud žádné slevy už mít nebudete , pak bych si nechala vyplácet do 5000,- a danit 15% sráž.daní.

• 17. 7. 2008 9:13

xy5 (neregistrovaný)

Re: Srážková nebo zálohová daň
      letos je to již vcelku jedno, protože je jednotná daň 15 %
      pokud uplatníte celou slevu na poplatníka, příp. jiné slevy z PP, potom můžete mít srážkovou daň u té dohody, kde nemůžete mít daň.prohl. podepsané, když ho máte podeps. u PP
      pokud byste ale chtěla uplatnit slevy a nestačil by Vám k tomu příjem z PP, potom by bylo vhodné, abyste byla z dohody daněna zálohově (tj. nad 5000Kč) a podala daň.př. na FÚ
      u DoPP (do 150 hod.) lze sjednat odměňování buď měsíčně nebo jednorázově po ukončení daného úkolu, u DoPČ se sleduje úvazek do poloviny stanovené týdenní prac. doby

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).