Re: Lhůta pro archivaci účetnictví
Dobrý den,
podívejte se sem- http://business.center.cz/business/pravo/zakony/ucto/cast6.aspx
osdtavec 2) Účetní záznamy se uschovávají, pokud v § 32 není stanoveno jinak,
a) účetní závěrka a výroční zpráva po dobu 10 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
b) účetní doklady, účetní knihy, odpisové plány, inventurní soupisy, účtový rozvrh, přehledy po dobu 5 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají,
c) účetní záznamy, kterými účetní jednotky dokládají formu vedení účetnictví (§ 33 odst. 2), po dobu 5 let počínajících koncem účetního období, kterého se týkají.
>>Dobrý den, mám dotaz. Do roku 2002 jsem byla normální
>>zaměstnanec, pak jsem přišla o zaměstnání a proto
>>jsem
>>od roku 2002 do roku 2005 podnikala na živnostenský
>>list. Nebyla jsem plátce DPH. V roce 2005 jsem
>>podnikání ukončila a od této doby jsem ve starobním
>>důchodu.
>>Chci se zeptat, jak dlouho, tedy za jaké roky (daňové
>>období) musím uschovávat účetnictví a kde je to
>>uvedeno. Zpočátku se tomu říkalo jednoduché
>>účetnictví, pak
>>DE. Výdaje jsem účtovala dle skutečných nákladů a ten
>>poslední rok jsem využila paušál. Jde mi o to, že
>>kdyby
>>si na mne ještě vzpomněl FÚ, abych neměla problémy,
>>když nepotřebné účetnictví vyhodím. Děkuji Jindřiška
Myslím že Vás se týka zákon 586/92 §7b odstavec5 Poplatník je povinen uschovávat daňovou evidenci za všechna zdaňovací období, pro která neskončila lhůta pro vyměření daně stanovená tímto zákonem nebo zvláštním právním předpisem.28b)
>
>
Děkuji a předem se omlouvám. Tam píší
"po uplynutí tří let od konce zdaňovacího období, v němž vznikla povinnost podat daňové přiznání nebo hlášení nebo v němž vznikla daňová povinnost, aniž by zde současně byla povinnost daňové přiznání nebo hlášení podat".Jak se to tedy počítá, za které roky tedy můžu účetnictví zničit ?
Děkuji Jindřiška
Dobrý den, rok 2004 byl přiznám v roce 2005. DE se archivuje po dobu tří let od konce následujícího období, za nějž se daň přiznává. Takže doklady roku 2004 můžete skartovat nejdříve 1.1.2009 - pokud jste neměla zaměstnance - potom je lhůta mzdových dokladů 20 let. Před skartací jste však povinna nabídnout doklady místně příslušnému archivu a teprve po jeho vyjádření je možné provést fyzickou likvidaci dokladů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 7. 2008 11:36
Dobrý den, mám dotaz. Do roku 2002 jsem byla normální zaměstnanec, pak jsem přišla o zaměstnání a proto jsem od roku 2002 do roku 2005 podnikala na živnostenský list. Nebyla jsem plátce DPH. V roce 2005 jsem podnikání ukončila a od této doby jsem ve starobním důchodu. Chci se zeptat, jak dlouho, tedy za jaké roky (daňové období) musím uschovávat účetnictví a kde je to uvedeno. Zpočátku se tomu říkalo jednoduché účetnictví, pak DE. Výdaje jsem účtovala dle skutečných nákladů a ten poslední rok jsem využila paušál. Jde mi o to, že kdyby si na mne ještě vzpomněl FÚ, abych neměla problémy, když nepotřebné účetnictví vyhodím. Děkuji Jindřiška