Vlastní výroba materiálu=aktivace?

• (neregistrovaný)

18. 7. 2008 8:34

Dobrý den, můžete mi upřesnit moje myšlenkové pochody? :-))
    Na zpracování dřevní hmoty ve firmě máme náklady - mzdy, odvody, pronájem zařízení, které to zpracovává a benzín, který to pohání - to vše účtuji způsobem B rovnou do nákladů.

tuto zpracovanou dřevní hmotu používáme na zakázky jako materiál, který se fakturuje dohromady s prací a dalším nakupovaným materiálem jako služba 311/602

musím účtovat i mezi tím? aktivaci...?? Nebo budu účtovat náklady přímo proti výnosům? To se mi všechny náklady vynulují a potom bych při prodeji neměla žádné náklady a vše by bylo v zisku?
    Nevím si s tím rady...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2008 11:20

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: Vlastní výroba materiálu=aktivace?
      I kdybyste mezi tím účtovala o nějaké aktivaci nebo polotovarech apod., tak by náklady stejně vznikly.
      Máte náklady na mzdy, benzín apod., které vstupují na 521, 524, 501 atd.
      Pokud byste teď už nic neúčtovala rovnou prodávala, tak 311/602 a zisk by byl rozdíl mezi výnosy a náklady.
      Pokud byste účtovala mezi tím aktivaci, tak by bylo 112/621 a musela byste účtovat o vyskladnění 501/112. Takže při prodeji by pak aktivace (výnosy) byla pokryta vyskladněním (náklady) a zisk ze samotného prodeje by byl opět rozdíl mezi výnosy 602 a prvotními náklady (501,521,524).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).