Leasing nebo úvěr - prosím o radu

• (neregistrovaný)

18. 7. 2008 9:10

Prosím o radu - potřebuji koupit automobil, jsem OSVČ a nevím co je výhodnější z hlediska účetnictví - LEASING nebo Úvěr?
    Jedná se mi především o odpisy a uplatnění DPH. Odepisuji u obouch variant 5 let nebo u leasingu měsíčně splátky a odpisy již ne? dále by mě zajímala akontace je danovým nákladem? popř.u úvěru jsou úroky náklad?
    Předem moc děkuji za odpověd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2008 9:21

j (neregistrovaný)

Re: leasing nebo úvěr - prosím o radu
      Dnes už je to jedno, majetek dostanetete do nákladů po 5 letech , tak jako tak. U lesingu jdou do nákladů časově rozlišené splatky (včetně akontace),auto se neodepisuje. Při úvěru odepisujete auto, do nákladů dáváte splátky úroku, ne jistiny.
      Dph při úvěru uplatníte ihned, pokud se nejedná o osob. auto, při leasingu v měsíčních splátkách.
      Zamyslela bych se spíše nad : Když splácíte úvěr, jste majitelem vozu, když leasing tak ne. Kde mě to vyjde levněji?

• 18. 7. 2008 11:01

MM (neregistrovaný)

Re: leasing nebo úvěr - prosím o radu
      Pokud je auto na úvěr, je možné ho i v době splácení úvěru prodat. Úvěr buď dál splácet nebo doplatit (záleží na sml.podmínkách). Předčasné ukončení leasingu bývá docela drahý špás.A stát se v životě může ledacos:))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).