Re: Soudní rozsudek - úhrada, úroky
>Dobrý den,
>máme zaměstnance, který si vzal půjčku od Providentu.
>Splátky jsme mu měli strhávat, ale my jsme o tom
>nejdříve ani nevěděli a on to nechtěl a samozřejmě
>neplatil. Nyní jsme prohráli soud a musíme za něj zaplatit
>jeho dluh k dnešnímu dni, soudní poplatky a úrok z
>prodlení. Se zaměstnancem jsme sepsali smlouvu, že nám to
>bude splácet.
>Jak postupovat s účtováním? Vůbec mě nenapadá jak to
>účtovat, když nám to bude zaměstnanec postupně splácet.
>Asi těžko to můžu účtovat na daňově uznatelné náklady.
>Prosím o radu.
>
>Děkuji
>Jako pohledávku vůči zaměstnanci 335
přece Vás nemohou žalovat za to, že jste mu nesráželi dohodnutou srážku, když jste o tom nevěděli, že máte srážet
to já také nevím, co si kde zaměstnanci vezmou za půjčky a nesplácí je (to je přece jeho problém, zda splácí nebo nesplácí) - já řeším a srážím (pokud je z čeho), až když přijde dopis od exekutora (nyní) dříve přicházely dopisy přímo od těchto institucí, které půjčky dávají
>>>Dobrý den,
>>>máme zaměstnance, který si vzal půjčku od Providentu.
>>>Splátky jsme mu měli strhávat, ale my jsme o tom
>>>nejdříve ani nevěděli a on to nechtěl a samozřejmě
>>>neplatil. Nyní jsme prohráli soud a musíme za něj
>>>zaplatit
>>>jeho dluh k dnešnímu dni, soudní poplatky a úrok z
>>>prodlení. Se zaměstnancem jsme sepsali smlouvu, že
>>>nám
>>>to
>>>bude splácet.
>>>Jak postupovat s účtováním? Vůbec mě nenapadá jak to
>>>účtovat, když nám to bude zaměstnanec postupně
>>>splácet.
>>>Asi těžko to můžu účtovat na daňově uznatelné
>>>náklady.
>>>Prosím o radu.
>>>
>>>Děkuji
malým písmem s * na potvrzení, které vydáte zaměstnanci, je že mu budete srážet
>>>Jako pohledávku vůči zaměstnanci 335
>
>přece Vás nemohou žalovat za to, že jste mu nesráželi
>dohodnutou srážku, když jste o tom nevěděli, že máte
>srážet
>to já také nevím, co si kde zaměstnanci vezmou za
>půjčky a nesplácí je (to je přece jeho problém, zda splácí
>nebo nesplácí) - já řeším a srážím (pokud je z čeho),
>až když přijde dopis od exekutora (nyní) dříve
>přicházely dopisy přímo od těchto institucí, které půjčky
>dávají
na každou půjčku, kterou vyplňuji, píšu, že nebudeme srážet zam-ci ze mzdy, že bude platit sám ze svého účtu nebo hotově (ale stejně pak otravují, když zam-ec nesplácí)
když je tam souhlas, že bude sráženo ze mzdy, tak to celé škrtám, tak nechápu, proč by měla firma být penalizována za něco, co si nesjednala (je to smlouva mezi občanem a institucí, která půjčky poskytuje)
Stejně mi to nejde do hlavy, přece firmy (zam-telé) nemohou být ručitelem (i kdyby na potvrzení něco neškrtli), jak se mají dozvědět, že dotyčný nesplácí?
To chudáci MÚ, to aby buď vůbec nebylo vystaveno potvrzení o příjmu nebo aby každý mzdový účetní byl právník a studoval ještě zákony za co všechno ručí, když nesplácí úvěr zaměstnanec, který ho splácet má. Tomu nevěřím, že je možné, aby firma musela hradit nesplacenou půjčku za zam-ce.
je to půjčka od roku 2005 kde ještě podle obč. zák. 551 ( dle sdělení naší mzdové) platilo, že je firma povinná srážet půjčku. V roce 2005 bylo zasláno firmou Provident, výzva ke strhávání půjčky. Naši jednatelé nechali podepsat zaměstnanci čestné prohlášení, že si půjčku bude platit sám, protože nechtěli mít s tím problém, ale on to stejně dál neplatil. A teď nás soud odsoudil, že to musíme zaplatit za něj.
Asi rozumím tomu proč firmu odsoudili.
V jednom odborném časopise jsem narazila na článek popisující zkutečný případ a jeho řešení soudem. V podstatě obdobná situace až na to, že to nebylo splácení ale konkurz, nebo osobní bankrot( přesně si nevybavuji) Důležité je odůvodnění. Povinný zaměstnanec měl splácet ale nesplácel a tak k tomu odsoudili zaměstnavatele, protože mu měl strhávat. Jak to měl udělat, když ho o tom nikdo neinformoval? NO měl si to zjistit sám! Protože správce ani zaměstnanec ho nemuseli informovat v zákoně taková povinnost není, jen to že musí strhávat.
Jak bylo řečeno výše je to binec! Ale stávající situace to umožňuje, bohužel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 7. 2008 10:02
Dobrý den,
máme zaměstnance, který si vzal půjčku od Providentu. Splátky jsme mu měli strhávat, ale my jsme o tom nejdříve ani nevěděli a on to nechtěl a samozřejmě neplatil. Nyní jsme prohráli soud a musíme za něj zaplatit jeho dluh k dnešnímu dni, soudní poplatky a úrok z prodlení. Se zaměstnancem jsme sepsali smlouvu, že nám to bude splácet.
Jak postupovat s účtováním? Vůbec mě nenapadá jak to účtovat, když nám to bude zaměstnanec postupně splácet. Asi těžko to můžu účtovat na daňově uznatelné náklady. Prosím o radu.
Děkuji