Likvidace starých zásob

• (neregistrovaný)

18. 7. 2008 13:10

Dobrý den,

má prosím někdo zkušenosti s likvidací starých zásob? Někdy koncem roku 2007 jsem byla na školení, ale nevím jestli jsem to vše pochopila správně.
    Dle změny společných ustanovení zákona o daních je napsáno:
    K prokázání likvidace je poplatník povinen vypracovat protokol, kde uvede důvody likvidace, způsob, čas a místo provedení likvidace, specifikaci předmětů likvidace a způsob naložení se zlikvidovanými předměty a dále uvede pracovníky zodpovědné za provedení likvidace. Pokud tyto podmínky splní měl by to být daňově uznatelný náklad za zůstatkovou cenu.
    Doposud jsme vše účtovali na šrotace jako daňově neuznatelný náklad, ale pokud by to šlo, tak proč nesplnit tyto podmínky pro daňovou uznatelnost.

Děkuji za Vaše odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2008 13:23

j (neregistrovaný)

Re: Likvidace starých zásob
      Zkušenosti nemám, to asi nikdo, ale pochopila jsem to stejně jako Vy. Vypracovala jsem směrnici, protokol a auditor nic nenamítá. Co bude s FU uvidíme časem.

• 18. 7. 2008 14:12

Máša (neregistrovaný)

Vím, že mně řeknete, dobře ti tak - ale když seženu doklad ze šrotu a napíšu protokol, to můžu zlikvidovat teoreticky i kovové zboží ztracené, aby bylo v nákladech?

• 19. 7. 2008 7:54

julka (neregistrovaný)

Pokud na to seženete doklad a ve firmě odpovědné lidi ochotné podepsat, že materiál byl zlikvidován....

• 23. 7. 2008 23:26

Leprikohn (neregistrovaný)

Nevím, v jakém oboru Vám zásoby vznikají, ale jsme přesvědčen, že:
      - v každém oboru existuje určité procento daňově uznatelných zničených zásob (typicky potraviny, květiny); doporučoval bych zkonzultovat se správcem daně nebo auditorem
      - staré zásoby je možné odprodat za nízké ceny na základě veřejného oznámení (tedy více potenciálním zájemcům)
      - zásoby je možné nechat ocenit znalcem a potom buď odepsat v "nové" ceně a rozdíl dát do nákladů, nebo odprodat.
      - využít již zmíněné likvidační komise

Určitě se najdou i další řešení a všechna budou mít svá legislativní specifika.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).