Neschopenka x brigáda (3. měs. těhoten.)

• (neregistrovaný)

18. 7. 2008 14:58

Dobrý den,
    ráda bych se zeptala jak se nejlépe zařídit v mé situaci.
    Zaměstnavatel zjistil, že jsem ve druhém měsíci těhotenství a donutil mě napsat si výpověď. Tak jsem od 1.7.2008 bez práce. Od 1.7. 2008 mě nechala má gynekoložka na neschopence, abych nepřišla o peníze a vůbec pak o mateřskou, jelikož jsem vůbec netušila, že pokud si napíšu výpověď můžu přijít o všechno. Jsem tedy na neschopence, ale chybí mi práce. Našla jsem si vhodnou brigádu, kde bych mohla zastat místo recepční po dobu 3 měsíců. Zajímalo by mne zda si mám nechat ukončit pracovní neschopnost a nastoupit jako brigádnice nebo naopak nemám, jelikož bych tím znovu přišla o peníze a můj poslední zaměstnavatel by se tím pádem změnil (neměla bych nárok na ty dávky, které jsem tou neschopenkou zachránila) ? Nebo se brigáda nepočítá ? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2008 15:04

xy5 (neregistrovaný)

Re: Neschopenka x brigáda (3. měs. těhot
      neschopenku máte na rizikové těhotenství, tzn., že je ohroženo Vaše miminko - jak chcete jít pracovat?

• 18. 7. 2008 15:07

Petra H. (neregistrovaný)

Nene, neschopenku mám z důvodu viz. výše, abych nepřišla o peníze (nemám neschopenku - na rizikové těhotentví).

• 18. 7. 2008 16:06

yy (neregistrovaný)

To je ovšem stejná nestydatost jako někoho nutit k psaní výpovědi. Proč jste to dělala ?

• 18. 7. 2008 22:31

Jiřka (neregistrovaný)

Nedávno tady byla dlouhá debata o podobném a už je to tu zas. Nemocenské se zneužívaly, zneužívají a zneužívat budou, pokud budou zaplacené. Ta má nemocenskou, protože skončila v práci, ten má nemocenskou, protože se mu nechce dělat, další má nemocenskou, protože si potřebuje napéct cukroví...A pak divme, kolik tomu státu musíme sypat... A od příštího roku má začátek platit zaměstnavatel, to je taková - s prominutím - kravina! Jediný, kdo o neschopnosti rozhoduje, je přece lékař a jestli Vám lékařka napsala neschopenku proto, abyste nepřišla o peníze, je to skutečně trestuhodné.
      Ale odpovím na otázku - pokud nastoupíte k jinému zaměstnavateli, pak skončíte a do 6ti měsíců stihnete nastoupit na mateřskou (a ten nástup na mateřskou musí být 6 týdnů před předpokládaným porodem), budete mít mateřské dávky počítané z výdělků u toho nového zaměstnavatele, pokud ovšem nepůjde o dohodu o provedení práce. Takže záleží na tom, jakou smlouvu s Vámi na tu brigádu sepíší. A ještě další podmínku musíte pro výplatu mateřské splnit - nasčítat dohromady 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem. Do těchto dnů se počítají dny, kdy jste měla zaměstnavatele, dny pobírání nemocenských dávek po skončení prac. poměru, dny evidence na ÚP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).