Re: Definice souboru movitých věcí
SOUBOR MOVITÝCH VĚCÍ
Právní úprava a její změny
--------------------------------------------------------------------------------
Hmotným majetkem podle zákona o daních z příjmů může být také soubor movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením, je-li splněna podmínka vstupní ceny vyšší než 40 000 Kč (v úhrnu za všechny věci souboru) a provozně technické funkce delší než jeden rok. Soubor movitých věcí se zařazuje do odpisové skupiny podle hlavního funkčního předmětu.
Souborem movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením se podle § 26 odst. 2 ZDP rozumí dílčí část výrobního či jiného celku. Z vymezení hmotného majetku ve vztahu k samostatnosti příslušenství plyne, že věc hlavní a příslušenství není souborem movitých věcí.
Tvorba souboru movitých věcí je dobrovolná a má i určitá praktická úskalí. Je totiž nutné vést takovou evidenci, aby byly zajištěny průkazné technické i hodnotové údaje o jednotlivých věcech zařazených do souboru, aby bylo zřejmé určení hlavního funkčního předmětu, jakož i všech změn souboru (přírůstky, úbytky) včetně údajů o datu změny, rozsahu změny, vstupních cenách jednotlivých přírůstků nebo úbytků, celkové ceny souboru věcí a dále částky odpisů včetně jejich změn vyplývajících ze změny vstupní ceny souboru movitých věcí.
Úskalím je i možnost uplatnění reinvestičního odpočtu jen za ty věci souboru, které jsou samy o sobě hmotným majetkem (§ 34 odst. 3 ZDP).
to je na google.
Děkuji za rychlou reakci, ale to asi není to co potřebuji. Nejde mi o daně z příjmů, zatím ani o odpisy. Potřebuji pouze správně vytvořit soubor movitých věcí v účetnictví pro příspěvk. organizace a jak jsem hledala na různých chatech, spousta lidí si neví rady s výkladem zákona viz výše, kde stojí: " soubory movitých věcí..........a ocenění jedné položky převyšuje částku 40 000Kč. " Konkrétně mám stoly a spoustu
židlí, jednotlivé položky pod 40.000,-, a chci z nich udělat soubor.
Podle mého názoru z tohoto nábytku můžete udělat soubor movitých věcí. Nevadí, že jednotlivé kusy nedosahují 40 000,--. Našla jsem k tomuto tématu článek:
http://www.sagit.cz/pages/lexikonheslatxt.asp?cd=74&typ=r&levelid=da_442.htm
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 7. 2008 16:05
Mohl by mi někdo pomoci s výkladem vyhlášky č.505/2002 sb., konktrétně co lze považovat za soubor movitých věcí? Musí cena každé z položek souboru převyšovat částku 40.000,- nebo stačí jen jedna?